Upitan daljnji rad

Društvo hrvatskih književnika u borbi za goli opstanak

''Smatrajući da DHK HB obavlja važnu društvenu i nacionalnu ulogu pozivamo sve razine vlasti da napokon uvrste DHK HB u svoje proračune'', navode iz Društva
Kultura / Knjige | 12. 05. 2020. u 11:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Već se osjećaju ozbiljne posljedice općih zbivanja u financijskom pogledu, te sumorna perspektiva  za daljnji rad. Naime, vidimo da će se sredstva za našu djelatnost, koja su i ranije bila nedovoljna, još više smanjivati te nas očekuje teško vrijeme i borba za goli opstanak'', priopćeno je u utorak iz Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB).

Zbog toga, Društvo apelira svojim članovima da oni, koji nisu izmirili članarinu za tekuću godinu da to urade što prije, da svojim dodatnim angažmanom i utjecajem pomognu u prikupljanju sredstava za funkcioniranje DHK HB, kao i da sudjeluju u programima DHK HB kako rad Društva ne bi prestao.

Podsjećaju članove kako je DHK HB dobrovoljna staleška udruga koja okuplja osobe bliska interesa kako bi promicali ciljeve i zadaće zapisane u Statutu Društva. Književnici traže da se Društvo uvrsti na proračune.

''Svjesni okolnosti dužni smo upozoriti da, ako Društvo prestane s radom, ne ćemo više biti članovi DHK HB. Smatrajući da DHK HB obavlja važnu društvenu i nacionalnu ulogu pozivamo sve razine vlasti da napokon uvrste DHK HB u svoje proračune, makar s minimalnim sredstvima, jer tako rade sve ozbiljne politike koje drže do svoga dostojanstva'', priopćeno je.

Društvo je već dva mjeseca obustavilo redovite aktivnosti Društva i prešli na 'tihi rad'.  Kako navode, slijedili su aktualne društvene potrebe u vezi s epidemijom te nisu mogli održavati najavljene programe planirane Hodogramom za 20. godinu. Tako nije održana Književna srijeda: planirana za 27. ožujak, Živa riječ i književni opus u sklopu Mostarskog sajma (početak travnja), Književna srijeda 15. travnja.

Također su ili će biti odgođene Književne srijede 13. i 27. svibnja, a vrlo vjerojatno će, tvrde, morati odgoditi i Izbornu skupštinu koja je planirana za 6. lipnja, kao i sudjelovanje na Vidoškoj pjesničkoj noći koja se održava početkom lipnja.

Izvjesna je sudbina i održavanja Godišnje nagrade Društva.

''Posebno naglašavamo da su odgođeni Šimićevi susreti bili planirani od 20. do 24. travnja, a u sklopu njih i dodjela Godišnje nagrade DHK HB Antun Branko Šimić. Nadamo se da će se to dogoditi u povoljnijem vremenu najesen, kada Organizacijski odbor Susreta mogne ocijeniti da se program može održati'', priopćeno je. 

DHK HB, navode, nije zaustavilo svoj rad unatoč vrlo nepovoljnim okolnostima za sve aspekte djelovanja. Ipak smo od početka godine 2020. uspjeli, što samostalno, što u suradnji objaviti deset naslova. Objavljivanje dvobroja 101./102. Osvita je u pripremi i njegovo tiskanje očekujemo čim tiskara počne s normalnim radom, stoji u priopćenju Društva hrvatskih književnika.

Kopirati
Drag cursor here to close