HD herceg Stjepan Kosača

Društvo hrvatskih književnika predstavlja stvaralaštvo Radice Leko

Prve dvije knjige objavila je 2008. godine. Pisala je za listove Cvitak i Školarac. Radove objavljuje u Osvitu, Motrištima i Hrvatskom slovu.
Kultura / Knjige | 18. 03. 2021. u 14:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Otvorenoj čitaonici DHK HB nastavlja se s Književnim susretima u sklopu kojih u Književnoj srijedi predstavlja se stvaralaštvo članova Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.

U srijedu 24. ožujka 2021. (u 17 sati u Galeriji kraljice Katarine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, Trg hrvatskih velikana bb) bit će predstavljeno književno stvaralaštvo člana DHK HB Radice Leko.

Radica Leko (r. Udovičić), rođena je 1952. godine u Podvraniću, Kočerin, općina Široki Brijeg. Školovala se u Rujnu, Podvraniću, Kočerinu, Sinju, Grudama i Mostaru. Radila je kao nastavnica hrvatskog jezika u osnovnim školama na Vraniću i u Posušju, gdje i danas živi. Još kao gimnazijalka natjecala se svojim pjesmama na Šimićevim susretima, 1971. godine... Dugo godina je pisala samo „za svoju dušu“ i nije ništa objavljivala.

Prve dvije knjige objavila je 2008. godine. Pisala je za listove Cvitak i Školarac. Radove objavljuje u Osvitu, Motrištima i Hrvatskom slovu. Član je Društva hrvatskih književnika Herceg – Bosne Mostar, Matice hrvatske i HKD Napredak u Posušju.

Dobitnica je Književne nagrade ''Fra Martin Nedić'' za roman U Njemačku, brale..., 2012. godine. Roman Kruh i igre ušao je u uži izbor za Nagradu Fran Galović, 2014. godine u Hrvatskoj. Njezina tri romana čine trilogiju o Hercegovini, o životu ljudi u Hercegovini  u razdoblju od Drugog svjetskog rata pa sve do današnjih dana i dalje... Za zbornik Književno Posušje dobitnica je Zahvalnice Općine Posušje sa suautorom Stanislavom Bašićem.

BIBLIOGRAFIJA

Igrarije (igrokazi), 2008.; Mome Leptiru (pjesme i priče), 2008.; Plameni (priče i putopisi), 2009.; Nova svitanja (pjesme), 2011.; U Njemačku, brale..., (roman), 2011.; Kruh i igre (roman), 2014.; Paška (niz basni za djecu), 2015.; Jeka (roman), 2016.; Ružo, kazat ću ti (kratki roman, pripovijest), 2018.; Izabrane pjesme (knjiga poezije), 2018.; Vako, tako ili nako (kratke priče), 2020.

Priredila:

Radica Leko i Stanislav Bašić: Književno Posušje (zbornik posuške književnostiod prije dva stoljeća), 2017.

Radica Leko i Ljubo Begić: Reka san ti (zbornik radova na ikavici), 2019.

O stvaralaštvu Radice Leko govorit će Stanislav Bašić i voditelj programa  Ivan Baković.

Kopirati
Drag cursor here to close