Knjiga Ive Pranjkovića

Bosna franciscana i hrvatski jezik

Knjiga je sadržajno i koncepcijski svojevrsni nastavak njegovih knjiga Hrvatski jezik i franjevci Bosne srebrene i Franjevačko spisateljstvo na hrvatskome jeziku.
Kultura / Knjige | 15. 12. 2021. u 12:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjigu jezikoslovca Ive Pranjkovića "Bosna franciscana i hrvatski jezik", kao neodvojiv dio hrvatske kulturne i jezične riznice, objavila je Matica hrvatska u svojoj biblioteci Hrvatska jezična baština, piše Hina.

Knjiga je, ističe autor u proslovu, sadržajno i koncepcijski svojevrsni nastavak njegovih knjiga Hrvatski jezik i franjevci Bosne srebrene i Franjevačko spisateljstvo na hrvatskome jeziku.

Sastavljena je od 15 uglavnom prethodno objavljenih priloga u kojima autor piše o povijesti standardnoga jezika u Bosni i Hercegovini s posebnim obzirom na djelatnost franjevaca Bosne srebrene, o jezičnom stanju u BiH tijekom 18. stoljeća, o gramatikama latinskoga i hrvatskoga jezika franjevačkih autora te o pravopisnoj praksi u djelima pojedinih bosanskih franjevaca, o spisima te o jeziku i stilu rodonačelnika književnosti bosanskih franjevaca fra Matije Divkovića, o jeziku u djelu Fala od sveti(h) fra Stipana Margitića Jajčanina, o leksiku u Ljetopisu sutješkoga samostana fra Bone Benića, o tzv. Biskupovači fra Augustina Miletića, o jeziku Godišnjaka fra Jake Baltića, o putopisnim prozama koje se odnose na Carigrad Ivana fra Frane Jukića i Adolfa Vebera Tkalčevića, o jeziku ljetopisnomemoarskoga djela Uspomene o Rami i ramskom franjevačkom samostanu fra Jeronima Vladića te o životu i djelovanju polihistora Bosne Srebrene fra Ignacija Gavrana.

Nakladnik ističe kako je knjiga napisana filološki akribično i enciklopedijski pouzdano, a rezultat je autorova dugogodišnjeg temeljitog proučavanja kulturnog i filološkog naslijeđa franjevaca Bosne Srebrene.

Taj je segment, naglašava nakladnik, neodvojiv dio hrvatske kulturne i jezične riznice o kojemu još uvijek ne znamo dovoljno, pa je u tom smislu izdanje vrlo aktualno, i od posebnog interesa za našu kulturnu i stručnu javnost.

Profesor emeritus Ivo Pranjković (1947.), jezikoslovac je široka spektra zanimanja za gramatička, opće jezikoslovna i povijesnojezična pitanja. Autor je, urednik i priređivač brojnih jezičnih izdanja i kroničar hrvatskoga jezikoslovlja.

Kopirati
Drag cursor here to close