Književni most

 Almin Kaplan u NPM-u s najnovijom knjigom ''Bukara''

Književni most s Alminom Kaplanom u NPM-u u ponedjeljak, 6. 11. u 19 sati, ulaz besplatan, dobrodošli.
Kultura / Knjige | 06. 11. 2017. u 10:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Almin Kaplan novi je gost programa “Književni most” Narodnog pozorišta Mostar.

Večeras u 19 sati na kamernoj tetaraskoj sceni “Studija 64” Narodnog pozorišta Mostar Kaplan će govoriti i čitati iz svoje najnovije knjige poezije “Bukara” koja je nagrađena konkursu Fondacije za izdavaštvo u 2016. godini, o tek objavljenom prvom romanu “Trganje”, o “Mostarskoj zbirci”, sjećanjima, zavičaju, pisanju... Ulaz na program je besplatan, priopćeno je.

''Bukara je mala zbirka poezije. To je jedna intimna knjiga pjesama u koju sam ugradio dio sjećanja na dvije faze djetinjstva – na onu ratnu i poratnu. U te pjesme sam uložio puno truda, s njima sam htio opipati granice vlastitog jezika, otići tamo gdje nisam bio, otkriti dijelove svijeta (sebi), približiti ih. Ja naprosto ne mogu da se prestanem čuditi svijetu i ne mogu da se pomirim s činjenicom da neke stvari prolaze – pa ih pokušavam uhvatiti, zaklijati ih u jeziku, u stihu, sačuvati ih za sebe i tako vlastiti život učiniti podnošljivijim. Bukara je riječ – a neka čitatelj iz nje izvuče ono što mu se prohtije. Bukara je knjiga. Možda samo knjiga'', kaže Kaplan o knjizi koja će prvi put biti predstavljena u javnosti.

Almin Kaplan je rođen 1985. godine. Piše poeziju i prozu. Objavljivao je u mnogim književnim časopisima iz zemlje i regije. Urednik je portala za književnost i kulturu Strane i član je PEN centra Bosne i Hercegovine.

Dobitnik je četiri nagrade za poeziju među kojima su i nagrade „Mak Dizdar“ i „Risto Ratković“ (prva nagrada za mlade pjesnike). Do sad je objavio knjige: Biberove kćeri (poezija), Čekajući koncert roga (poezija), Ospice (roman u stihovima), Mostarska zbirka (poezija), Bukara (poezija), Trganje (roman). Živi na selu Pješivac-Greda kod Stoca.

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close