Prisjećanje na lik i djelo

Monografija o Mileni Dravić promovirana u Trebinju

Drugi segment knjige posvećen je kazališnoj karijeri Dravić i veliki broj srpskih glumaca u ovoj knjizi govori o divi
Kultura / Knjige | 06. 07. 2019. u 15:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Monografija 'Milena Dravić ili ključ snova' autora Anite Panić iz Beograda promovirana je u petak navečer u Narodnoj biblioteci Trebinje.

Trebinjci su sa pažnjom pratili promociju monografije koja sadrži zanimljiv dokumentarni materijal, plakate, naslovne strane stranih časopisa, kao i mnogobrojne fotografije iz bogate karijere Dravić. "Nije bilo lako prikupiti sve ovo", kaže Panić.

"Knjiga ima sedam poglavlja, prvo poglavlje se tiče njene bogate filmske karijere - Milena je snimila 170 filmova. Ona je jedina glumica sa naših prostora koja je dobila nagradu u Cannesu za film 'Poseban tretman' 1980. godine", rekla je autorica monografije, prenosi Srna.

Drugi segment knjige posvećen je kazališnoj karijeri Dravić i veliki broj srpskih glumaca u ovoj knjizi govori o divi srpskog glumišta, koja je imala bogatu televizijsku karijeru, a prvi film je snimila baš u Trebinju.

Foto: TrebinjeLive / Detalj s promocije

"Ne smijemo zaboraviti da je ona počela 1959. godine u filmu Františeka Čapa 'Vrata ostaju otvorena' i upravo u ovom divnom gradu je taj film započeo snimanje. Ona je došla sa mamom jer je bila maloljetna i na snimanju filma je napunila 18 godina i ova godina je značajan jubilej, 60 godina od prve uloge Milene Dravić", istaknula je Panić.

Mileni Dravić je 2014. godine u Trebinju svečano dodijeljen 'Zlatni platan', nagrada za izuzetan doprinos euro-mediteranskoj kinematografiji. Tijekom promocije prikazan je i video-materijal koji je snimljen prilikom posjeta slavne glumice Trebinju.

Kopirati
Drag cursor here to close