Albert Camus

60 godina od pogibije književnog stranca

Apsurdnosti svijeta suprotstavio je stvaralaštvo, jer, kako je napisao, "stvarati znači dvaput živjeti".
Kultura / Knjige | 03. 01. 2020. u 10:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliki francuski pisac, klasik svjetske književnosti i tvorac književnog remek-djela "Stranac" Albert Camus poginuo je 4. siječnja 1960. godine.

Camus, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1957. godine, stradao je u prometnoj nesreći.

Njegov književni rad zasniva se na ideji o apsurdu (simbolika mita o Sizifu( i revoltu (simbolika mita o Prometeju), piše Srna.

Apsurdnosti svijeta suprotstavio je stvaralaštvo, jer, kako je napisao, "stvarati znači dvaput živjeti".

Najpoznatija Camusova djela su: romani "Stranac", "Kuga" i "Pad", kazališni komadi "Kaligula", "Pravednici", "Opsadno stanje", "Nesporazum", te eseji "Svadba", "Mit o Sizifu", "Pisma njemačkom prijatelju", "Pobunjeni čovjek"...

Albert Camus je svojim romanom "Stranac" načinio književni i tematski iskorak ka otuđenom čovjeku, lišenom bilo kakve empatije prema sebi i drugima, pokrećući temu alijenacije/otuđenja, koja će godinama kasnije zaokupljati i umjetnike i filozofe.

 

Camus, Albert

Camus [kamy'], Albert, francuski književnik ( Mondovi, Alžir, 7. XI. 1913 - Villeblevin, 4. I. 1960). Djetinjstvo u Alžiru, bez oca, uz nepismenu i nagluhu majku, obilježili su oskudica, boležljivost i emotivna vezanost za sredozemni okoliš. Studirao filozofiju; unatoč pacifizmu bio je dobrovoljac za oružanu borbu protiv fašizma; nakon otpuštanja zbog tuberkuloze otišao je u Francusku i priključio se pokretu otpora.

Kopirati
Drag cursor here to close