Na lokalitet "Heaven in Nature"

Zbog higijensko-sanitarnih razloga izmješteno mjesto otvaranja festivala 'Slovo Gorčina'

Zbog nepredviđenih okolnosti bio je prisiljen donijeti odluku da svečano otvaranje ovogodišnjeg izdanja festivala izmjesti s nekropole stećaka Radimlja na lokalitet "Heaven in Nature" u neposrednoj okolini Stoca.
Kultura / Flash | 22. 07. 2022. u 15:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Organizacijski odbor Festivala kulture Slovo Gorčina, koji se od 1971. godine održava u Stocu u čast Maka Dizdara, zbog nepredviđenih okolnosti bio je prisiljen donijeti odluku da svečano otvaranje ovogodišnjeg izdanja festivala izmjesti s nekropole stećaka Radimlja na lokalitet "Heaven in Nature" u neposrednoj okolini Stoca.

"Razlog za ovu odluku je alarmantno higijensko-sanitarno stanje neposredne okoline nekropole stećaka Radimlja prouzrokovano ispuštanjem otpadnih voda iz obližnje tvornice za preradu ribe, koja u cjelokupnoj okolini objekta stvara nepodnošljive neugodne mirise. Zbog ove nesretne situacije stanovnici obližnjih naselja su u više navrata organizirali mirne proteste, o čemu je izvještavano u bosanskohercegovačkim medijima", priopćeno je iz Organizacijskog odbora Festivala.

Dodaju kako nažalost, usprkos pozivanju nadležnih inspekcijskih organa da poduzmu odgovarajuće mjere, do danas nije bilo konkretne akcije.

"Stoga, Festival kulture Slovo Gorčina, koji je i osnovan recitalom poezije Maka Dizdara na Radimlji 1971. godine i u sklopu kojeg se na ovoj nekropoli stećaka svake godine održavaju recitali poezije gosta-pjesnika i drugi kulturno-umjetnički programi, prisiljen je narušiti svoju pedesetogodišnju tradiciju i program prve noći ovogodišnjeg festival premjestiti na lokalitet 'Heaven in Nature' na obali rijeke Bregave u blizini Stoca", navode organizatori.

S obzirom na to da je dio misije Festivala afirmacija i promocija izuzetno bogatog kulturnog naslijeđa Stoca i njegove okoline, organizacijski odbor ima dužnost upozoriti javnost na izuzetno loše stanje velikog broja nacionalnih spomenika BiH u ovom gradu.

Pored UNESCO lokaliteta Radimlja, čije je trenutno stanje posljedica izgradnje industrijske zone u njegovoj neposrednoj blizini, na što je upozoravano i od strane nadležnih institucija, nužno je spomenuti i prapovijesno nalazište Badanj, u čijoj blizini je prije nekoliko godina formirana deponija otpada, ilirska gradina Daorson, redovna žrtva vandalskih napada, Šarića kuća/Galerija Branka Šotre, čija krovna konstrukcija prijeti urušavanjem, cjelokupno korito Bregave ugroženo ilegalnom gradnjom i nepostojanjem jasnih nadležnosti i efikasnih mehanizama čišćenja otpada, Stari Grad Vidoški narušen protuzakonitim postavljanjem betonskog križa i križnog puta, brojne zapuštene nekropole stećaka i tako dalje.

Navodi se kako je nepodnošljiv miris otpadnih voda, koji s Radimlje tjera goste i sprječava održavanje manifestacije, samo kulminacija dugogodišnje zapuštenosti kulturne baštine koja je tijekom rata devedesetih godina sistematski uništavana.

Organizacijski odbor Festivala upućuje apel svim nivoima vlasti i ljudima dobre volje da shvate ozbiljnost situacije i učine sve što je u njihovoj moći da spriječe nastavak sistematskog urušavanja kulturnog naslijeđa od nacionalnog i univerzalnog značaja.

U sklopu otvaranja festivala Slovo Gorčina, 29. srpnja, od 20 sati bit će održana izvedba kompozicije Vlade Miloševića Kameni spavač gudačkog kvarteta SA Sinfonietta, dok će Makove stihove govoriti književnik i dramski glumac Enes Kišević, te dodjela nagrade Mak Dizdar mladim pjesnicima i recital i razgovor posvećen gošći pjesnikinji Tanji Stupar Trifunović.

Kopirati
Drag cursor here to close