Jednodnevna manifestacija

Zakazana Stolačka tarča - 10. srpnja u Starom gradu Vidoškom

Posjetitelji u Gradu Vidoškom mogu vidjeti kako su nekada izgledali srednjovjekovni vitezovi, upoznati se sa svakodnevnim životom i običajima iz tog doba, ali i sami iskušati mnoge vještine bez kojih je život tada bio nemoguć.
Kultura / Flash | 07. 06. 2021. u 07:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedinstvena povijesno-kulturno-turistička manifestacija, Stolačka tarča, koja se održava u staroj, srednjovjekovnoj utvrdi iznad Stoca, Vidoškom gradu, ove godine održati će se 10. srpnja s početkom u 17 sati i trajati će samo taj, jedan dan.

Organizatori ovog jedinog takvog događaja u BiH su JU Radimlja i Općina Stolac, a jedan od glavnih ciljeva je revitalizacija Grada Vidoškog, nacionalnog spomenika BiH, ali i značajna turistička promociju Stoca.

Za razliku od prijašnjih godina, zbog pandemijskog vremena manifestacija je nešto prolongirana, te se za razliku do sada kada se državala početkom svibnja i traja po nekoliko dana, ove godine održava u srpnju i to samo jedan dan.

Stolačka tarča postala je turistički brend Stoca

“Stolačka tarča je srednjovjekovni sajam regionalnog i zabavno-kulturnog karaktera te jedini takav u Bosni i Hercegovini. S obzirom da je Tarča već vrlo poznata u regiji, izuzev što svake godine okuplja sve više sudionika iz drugih zemalja, također privlači i sve veći broj posjetitelja. Ova povijesno-kulturna manifestacija ima međunarodni karakter – na njoj sudjeluju viteške skupine iz BiH, Hrvatske, Slovačke, Mađarske, Rumunjske itd. te pomažu prikazati obranu hercegova grada”, kažu za Dnevni list organizatori.

Sajmom se nastoji oživjeti srednjovjekovni život te uprizoriti borbu hercega Stjepana Kosače za Stari grad.

Dosadašnje statistike pokazuju kako općinu Stolac u vrijeme Stolačke tarče posjeti na tisuće domaćih i stranih posjetitelja. Time je Tarča, kako ističu, znatno obogatila turističku ponudu ove općine te postala sastavni dio turističke ponude Hercegovine.

Organizatori navode da se iz godine u godinu povećava i broj sudionika i broj posjetitelja, a tako raste i potreba za više volontera (uloge gubavaca (zarazne bolesti koja je u to vrijeme bilo vrlo prisutna), stražara, tamničara, zatvorenika, djeva i sl.), te se sadržaj i ponuda svake godine proširuje i obogaćuje.

“Zbog svoje jedinstvenosti, zanimljivosti, sajam je postao svojevrsni brend Stoca i čitave Hercegovine”, ističu.

Prikaz svakodnevnog srednjovjekovnog života

Posjetitelji u Gradu Vidoškom mogu vidjeti kako su nekada izgledali srednjovjekovni vitezovi, upoznati se sa svakodnevnim životom i običajima iz tog doba, ali i sami iskušati mnoge vještine bez kojih je život tada bio nemoguć.

“Posjetiteljima su dostupne radionice streličarstva, mačevanja, keramike, jahanja, prikazuju se srednjovjekovni i renesansni plesovi i predstave, kušaju jela i uživa u glazbi toga doba”, i ove godine se najavljuje bogat sadržaj.

Organizatori poručuju da će sve epidemiološke mjere biti ispoštovane kako bi sigurnost posjetitelja i samih sudionika bila na najvišoj razini, a vitezovi će se potruditi da i ove godine brojnim posjetiteljima dočaraju srednjovjekovno doba ovoga kraja i pruže zabavno poslijepodne na Starom gradu u Stocu.

Kopirati
Drag cursor here to close