ekološka osvještenost

VIVA film festival povezuje gradove: Filmaši u posjeti Kaknju i Varešu

Kultura / Flash | 03. 06. 2016. u 07:03 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugog dana ovogodišnjeg Viva film Festivala, autori filmova, gosti i organizatori posjetili su Kakanj, jedan od festivalskih gradova gdje je u okviru pratećeg programa upriličena posjeta Tvornici cementa Kakanj. Domaćini su s ponosom istaknuli da je njihova Tvornica ekološki osviještena te da pružaju podršku projektima usmjerenim na unapređenje zaštite okoliša, kulture i životnog okruženja u cjelini.

Tema Okruglog stola ''Ekologija i industrija'', na kojoj su, pored predstavnika Cementare Kakanj sudjelovali gosti i organizatori VIVA film festivala, potkrijepila je tvrdnje i ukazala na značaj ekološke osviještenosti.

Nakon Tvornice, gosti VIVA festivala posjetili su Dom kulture u Kaknju, jednu od festivalskih lokacija na kojoj se i ove godine vrše projekcije filmova. U Muzeju su imali priliku da se upoznaju sa bogatom povijesti ovoga grada. VIVA festivalski karavan, nastavio je svoj put prema festivalskom centru Vareš, gdje se u Staroj crkvi prikazuju najbolji filmovi u kategorijama religija, ekologija i turizam.

U Staroj crkvi u Varešu sudionici su se upoznali sa povijesti grada uz pomoć povjesničara ovog kraja i domaćina VIVA film festivala u Varešu Tonija Petkovića. Stara crkva je najstarija crkva u Bosni i Hercegovini. Sagrađena je na groblju zvanom "Obor".

Projekcije filmova se od jučer prikazuju u Staroj crkvi, što daje poseban ambijent za posjetitelje.
Za ekipu VIVA film festivala Petković je kazao da je projiciranje filmova u Varešu i odabir Vareša kao festivalske lokacije veoma značajno za lokalnu zajednicu.

Za razliku od drugih festivala koji su fokusirani na jednu temu, ili samo jedan grad, ideja VIVA festivala je da podjednaku pažnju posveti kategorijama religije, ekologije i turizma, a da se događaji u vrijeme trajanja manifestacije, paralelno održavaju u svim partnerskim gradovima u Federaciji BiH.

Uz veliki trud VIVA tima - Sanski Most i nekoliko VIVA volontera u festivalskom centru Sanski Most upriličene su projekcije za učenike osnovnih i srednjih škola.

Sudionici VIVA film festival sutra nastavljaju svoj put ka festivalskom centru Ljubuški gdje će se održati okrugli sto na temu “Film i turistički potencijali BiH i regije”. Nakon završetka okruglog stola, sudionici će posjetiti Muzej franjevačkog samostana na Humcu i vodopad Kravice. Nakon toga, predviđen je obilazak Mostara i posjeta OKC Abrašević u kojem se prikazuju projekcije najboljih natjecateljskih filmova na VIVA film festivalu.

Kopirati
Drag cursor here to close