Nova prostorija

U Tutankamonovoj grobnici otkrivena grobnica slavne kraljice Nefertiti?

Kultura / Flash | 17. 03. 2016. u 15:06 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Egipatski istraživači su objavili kako je potraga za grobom slavne kraljice Nefertiti otkrila kako unutar skrivenih prostorija u Tutankamonovoj grobnici postoji "organski materijal", prenose mediji.

Arheolozi su najsuvremenijom opremom skenirali grob kako bi dokazali svoju pretpostavku da se upravo u Tutankamonovoj grobnici nalazi počivalište kraljice Nefertiti, legendarne ljepotice i supruge Tutankamnovog oca, koja je imala veliku političku i religioznu ulogu u 14. stoljeću prije Krista.

Krajem prošle godine radarske su analize u grobu faraona Tutankamona u Luxoru, na jugu Egipta, pokazale veliku vjerojatnost da postoji druga prostorija, odnosno drugi grob iza Tutankamonove grobnice.

Britanski egiptolog Nicholas Reeves tada je izjavio kako su ispitivanja izvedena na sjevernom zidu Tutankamonove grobnice pokazala da postoji jasna razlika između tvrde stijene i nečeg drugog, možda praznog prostora. On smatra kako se iza zida nalazi Nefertitina podzemna prostorija.

Pitanje zašto bi utjecajna kraljica bila pokopana u susjednoj prostoriji do Tutankamonova groba možda objašnjava neočekivana smrt kralja sa samo 19 godina i 9 godina vladavine, drži Reeves.

Smatra kako su svećenici odlučili otvoriti Nefertitin grob, samo 10 godina nakon njezine smrti i tamo pokopati faraona, jer nisu imali pripremljen grob za Tutankamona.

Ako se uspostavi da se u Tatankamonovoj grobnici zaista nalazi Nefertitina grobnica, bit će otkriće stoljeća, a riješit će se brojne nedoumice o Tutankamonovoj grobnici koje su mučile stručnjake, od blaga koje je pronađeno tamo, a izgledalo je kao da je ostavljeno u žurbi, do toga da je sama grobnica smještena desno od ulaza, iako u egipatskoj kulturi s te strane češće sahranjuju kraljice, nego kraljeve.

Kopirati
Drag cursor here to close