Fondacija Mak Dizdar

U Stocu otvoren Centar za interpretaciju kulturne baštine

Centar će služiti kao polazna točka za turističke posjete općini Stolac, pružanje osnovnih informacija o lokalnim mjestima i uslugama (vodiči, turističke agencije, pružatelji smještaja i ugostiteljstva itd.)...
Kultura / Flash | 17. 07. 2020. u 15:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Stocu je 16. srpnja pokraj Podgradske ćuprije upriličeno oficijelno otvorenje Centra za interpretaciju kulturne baštine u sklopu projekta ''Stolac: raskršće civilizacija'' koji implementira Fondacija Mak Dizdar od ožujka ove godine.

Opći ciljevi projekta ''Stolac: raskršće civilizacija'' koji su do sada ostvareni su akademsko istraživanje historijske građe, prilagođavanje rezultata tog istraživanja interpretativnoj signalizaciji, edukativnim i promo-materijalima, kao i edukacija stručnih vodiča koji će raditi u Centru za interpretaciju kulturne baštine, i svim posjetiteljima prezentirati kulturnu rutu koja uključuje niz povijesnih spomenika u Stocu. Promotivni materijali uključuju video zapise destinacije Stolac, letke, dvojezične buklete, interpretativnu signalizaciju, billboarde i online kampanju.

Video: Kuća Maka Dizdara

Centar će služiti kao polazna točka za turističke posjete općini Stolac, pružanje osnovnih informacija o lokalnim mjestima i uslugama (vodiči, turističke agencije, pružatelji smještaja i ugostiteljstva itd.), kao i centar gdje se lokalno stanovništvo može upoznati s kulturnom baštinom, poviješću, spomenicima i ostalim vrijednostima u njihovom gradu. Mjesto je idealno za posjete škola, akademskih grupa i razne outdoor edukacije. U centru se nude info-materijali o kulturnoj baštini Stoca kreirani u projektu, kao rezultat dizajnerskog integriranja poviejsne simbolike projektom obuhvaćenih razdoblja. Uz to, centar će poslužiti kao interpretativno mjesto za kulturnu baštinu Stoca, gdje će posjetitelji moći čitati knjige, gledati video zapise i pristupiti mrežnom materijalu koji se odnosi na općinu Stolac, navodi se u PR priopćenju.

Fondacija Mak Dizdar je početkom srpnja ove godine predstavila projekt ''Stolac: raskršće civilizacija'' i aktivnosti koje su se implementirale do sada, kao i aktivnosti koje su planirane u narednom razdoblju. Posljednji vikend srpnja ove godine, od 24. – 26. najavljuju promotivni događaj, koji će se dogoditi u sklopu festivala s dugogodišnjom tradicijom - Festival kulture Slovo Gorčina.

Video: Stolac

U subotu, 25. srpnja na u Stocu održati će dj set bosanskohercegovačkog dvojca After Affair, koji već imaju tradiciju sviranja na lokacijama starih gradova i spomenika u Bosni i Hercegovini, dok će dan ranije, 24. srpnja, na otvaranju festivala biti održan koncert travničkog benda Mustra Orchestra. Organizatori su kazali kako će događaji biti organizirani na otvorenom, uz sve mjere zaštite koji nalažu nadležni organi, te mole posjetitelja da se pridržavaju službenih preporuka i preventivnih mjera u borbi protiv virusa, priopćeno je.

Foto: PR / U Stocu otvoren Centar za interpretaciju kulturne baštine

Aktivnosti ovog projekta se provode kroz bespovratna sredstva Projekta za razvoj i promociju turizma Vijeća za regionalnu suradnju (RCC). Projekt financira Europska unija, a provodi RCC u nastojanju da doprinese rastu i konkurentnosti šest ekonomija zapadnog Balkana podržavajući razvoj i promociju zajedničke regionalne kulturne i avanturističke turističke ponude.

Fondacija Mak Dizdar poziva javnost da dožive Stolac, grad na raskršću civilizacija, s bogatim kulturno-umjetničkim i povijesnim naslijeđem i modrom rijekom Bregavom.

Kopirati
Drag cursor here to close