Živi štit

U Prozoru premijera filma o logorašima koji su korišteni kao živi štit

Kultura / Flash | 02. 08. 2017. u 10:53 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez logoraša u BiH završio je još jedan dokumentarni film "Živi štit" redatelja Avde Husienovića koji će premijerno biti prikazan 7. kolovoza u Prozoru.

Predsjednik ovog saveza Jasmin Mešković kazao je Feni da u filmu 12 preživjelih žrtava svjedoči o stotinama ljudi koji su tijekom agresije na BiH korišteni kao živi štit.

Kao razlog prikazivanja filma u Prozoru, Mešković navodi činjenicu da se jedan od živih štitova dogodio i na Crnom vrhu kod Prozora te najavio da će 8. kolovoza biti obilježena godišnjica zločina na ovoj lokaciji.

''Tada su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane dovezli autobus pun logoraša iz Vatrogasnog doma Prozor te ih na liniji razgraničenja s Armijom Republike BiH koristili kao živi štit. Od 56, njih 27 je ubijeno'', kazao je.

Mešković je podsjetio da su pripadnici HVO-a dovezli još jedan autobus logoraša nakon toga, ali Četvrta splitska brigada nije dozvolila da se logoraši na takav način ubijaju.

''Veliki broj logoraša koji je u cijeloj BiH korišten kao živi štit nije preživio ovakvu vrstu mučenja, a jedan dio njih je bio ranjen i nakon toga ubijen. Živih štitova nije bilo ni u Drugom svjetskom ratu koliko je bilo u BiH'', ističe Mešković.

Mešković je rekao da kroz film žele prenijeti poruku i o ovome fenomenu, posebnoj strukturi i veličini zločina, te prenijeti svjedočenja preživjelih žrtva.

Ovo je peti film u produkciji Saveza logoraša, a teme koje su do sada obrađivali su djeca logoraši, zločini HVO-a, silovanje žena i muškaraca te o samim logorima.

Prema raspoloživim podacima, tijekom agresije na BiH preživjelo je oko 200.000, a ubijeno 30.000 logoraša.

U BiH je dosad registrirano 657 mjesta zatočenja, zatvora i logora, među kojima su naročito poznati Manjača, Omarska, Luka Brčko, Batković, Dretelj, Heliodrom, Gabela, Drmaljevo, KPD Foča, Sušica-Vlasenica, Kula-Sarajevo, Žepče i mnogi drugi.

Kopirati
Drag cursor here to close