Oslobođenja od ropstva

U Beogradu otkriven spomenik Gavrilu Principu

Kultura / Flash | 29. 06. 2015. u 06:15 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Beogradu je u nedjelju navečer otkriven spomenik Gavrilu Principu, atentatoru na austrougarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda u Sarajevu 1914. godine, čije ubojstvo povjesničari smatraju povodom za početak Prvog svjetskog rata.

Otkrivanju spomenika u parku pored zgrade srbijanske vlade nazočili su predsjednici Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske Tomislav Nikolić i Milorad Dodik, te nekoliko tisuća građana, a srbijanski šef države poručio je da je Princip bio "nositelj ideje oslobođenja od ropstva, koja je tada kružila Europom", javila je Hina.

Nikolić je prigodu otkrivanja spomenika Gavrilu Principu iskoristio i za poruke vezane za aktualne političke događaje u regiji.

"Ako je Winston Churchill u svojoj knjizi ‘Nepoznati rat’ napisao da je Princip umro u zatvoru, a da spomenik koji su njegovi sunarodnjaci podigli slavi njegov i njihov zločin i genocid, onda ne čudi i prijedlog rezolucije o Srebrenici, kojim bi od danas simbol zločina bila samo Srebrenica", rekao je Nikolić.

Srbijanski šef države istaknuo je i da neće dozvoliti vrijeđanje Srba ubijanih u Jasenovcu, Staroj Gradiški, Jadovnom, te strijeljanih tijekom njemačke okupacije u Kraljevu, Kragujevcu i Novom Sadu.

"Gavrilo Princip u Srbiji nije imao spomenik, a ništa nije slučajno. Čekalo se da o tome odlučuju ljudi koji žive po njegovim principima slobode, neovisnosti, zajedništva, čekalo se da u Srbiji o Principu odlučuju oni koji ne bi rušili njegov spomenik da je, kojim slučajem, do sada bilo hrabrosti da bude podignut", istaknuo je Nikolić.

Komentirajući odnos prema spomeniku Gavrilu Principu u Sarajevu, koji je "postavljan, rušen i mijenjan", Nikolić je rekao da spomenik Principu "nije služio kulturi sjećanja i utemeljenim povijesnim vrijednostima".

On kaže da se danas u tobožnjim povijesnim tumačenjima stavlja "znak apsolutne povezanosti između sarajevskog atentata i Prvog svjetskog rata, kao pokušaj amnestije agresora i okrivljavanja napadnutog".

Po Nikolićevom tumačenju "rata bi bilo, što se Austrougarske i Njemačke tiče, i bez Vidovdana u Sarajevu 1914. godine, i bez Principa".

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske koja je donirala statuu Gavrila Principa Srbiji, poručio je da "srpski narod ne želi biti potlačen u novim suvremenim uvjetima tlačenja, već želi graditi partnerstvo i mir sa svima".

Dodik je naglasio da su "Srbi veliki narod" koji je "mogao u svojoj povijesti napraviti dvije države, jednu Republiku Srbiju i drugu - Republiku Srpsku".

Identična statua Gavrila Principa je na 100. obljetnicu atentata postavljena u Istočnom Sarajevu, dijelu grada koji je po Daytonskom sporazumu pripao entitetu Republika Srpska.

Spomen ploča Gavrilu Principu u Sarajevu posljednjih je godina nekoliko puta skidana i postavljana na mjestu atentata, ali s različitim tekstom o tom povijesnom događaju koji se smatra povodom za početak Prvog svjetskog rata. 

Kopirati
Drag cursor here to close