Jelena Savojska

Prije 150 godina rođena je znamenita talijanska kraljica crnogorskih korijena

Slomom talijanskog fašizma 1943. godine, dolazi 1946. i do pada Savoja, a Jelena s mužem odlazi u Aleksandriju (Egipat) u egzil.
Kultura / Flash | 08. 01. 2023. u 12:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Wikipedia / Kraljica Jelena Savojska ( 8. siječnja 1873., Cetinje, Crna Gora - 28. studenoga 1952., Montpellier, Francuska)

Talijanska kraljica Jelena Savojska (crnog. Јелена Савојска, Jelena Petrović-Njegoš; tal. Elena di Savoia) rođena je na Cetinju prije 150 godina, 8. siječnja 1873.

Pretposljednja talijanska kraljica, rođena je kao peta kći knjaza Nikole i knjeginje Milene, a imali su čak dvanaestoro dece.

Sa samo deset godina poslana je na školovanje u Rusiju gdje je pohađala institut Smoljni koji je bio namijenjen za djevojčice iz uglednih obitelji.

Kao svestrana umjetnica, princeza i kasnija kraljica Jelena bavila se arheologijom, slikarstvom, pisanjem pjesama, sviranjem violine.

U Rusiji je na balu u povodu krunidbe ruskog cara Nikole II. Romanova u Moskvi, upoznala budućega supruga Viktora Emanuela III. Savojskoga, princa od Napulja. Vjenčali su se u listopadu 1896. godine. Imali su tri kćeri i dva sina.

Bila je 1908. kao talijanska kraljica uključena u humanitarno djelovanje nakon katastrofalnog potresa u Messini (Sicilija) gdje su joj, u znak zahvalnosti, podigli spomenik. Po ocjeni hrvatskog povjesničara Antuna Radića, kraljica Jelena je u to vrijeme bila jedina kraljica koja "znade govoriti hrvatski".

Slomom talijanskog fašizma 1943. godine, dolazi 1946. i do pada Savoja, a Jelena s mužem odlazi u Aleksandriju (Egipat) u egzil.

Nakon smrti kralja Viktora 1947. godine, kraljica Jelena do kraja života živjela je u Montpellieru.

Za života je, još prije vjenčanja za nasljednika talijankse krune, primila katoličku vjeroispovijest pa je na taj način, uz tisuće okupljenih žitelja Montpelliera i okolice, i pokopana.

Mediji su prije nekoliko godina špekulirali da su njezini zemni ostaci kasnije u tajnosti premješteni u Italiju (u svetištu Vicoforte).

Katolički biskup Montpelliera pokrenuo je postupak proglašenja Jelene Savojske blaženom. Zahtjevi za beatifikaciju Jelene od Crne Gore ponovno su prisutni posljednjih godina.

Tko je posljednja kraljica u povijesti Italije?

Službeno je Marie José od Sachsen-Coburg-Gothe, posljednja kraljica u povijesti Italije. Podrijetlom je bila belgijska princeza i kći kralja Alberta I. od Belgije.

Marie José udala se 1930. godine u Rimu za talijanskog prijestolonasljednika Umberta. On je 1946. godine postao talijanskim kraljem, čime je Marie José postala kraljicom.

Nakon samo 35 dana vladanja kralj Umberto izgubio je prijestolje jer je u Italiji ukinuta monarhija. On i supruga otišli su u egzil i doživotno im je bio zabranjen povratak u Italiju.

Marie José ostala je tako posljednjom kraljicom u povijesti Italije. Poživjela je sve do 2001. godine, a preminula je nedaleko od Ženeve u Švicarskoj u 95. godini života.

Kopirati
Drag cursor here to close