Sejfullah ef. Proho

'Preporod' dobitnik godišnje nagrade

Nagradu je primio bivši tajnik i inicijator najznačajnijih projekata konjičkog 'Preporoda' Osman Ćatić, a uručio mu ju je predsjednik Kulturno-umjetničko udruženja "Sejfullah" iz Konjica Muamer Ćukle.
Kultura / Flash | 26. 03. 2019. u 14:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godišnja nagrada za doprinos bošnjačkoj kulturi i tradiciji za 2019. godinu 'Sejfullah ef. Proho' dodijeljena je Bošnjačkoj zajednici kulture 'Preporod' Konjic na centralnoj svečanosti dvanaeste kulturno-obrazovne manifestacije 'Dani Sejfulaha ef. Prohe', koja je održana u ponedjeljak navečer u kino dvoraniNarodnog univerziteta u Konjicu.

Nagradu je primio bivši tajnik i inicijator najznačajnijih projekata konjičkog 'Preporoda' Osman Ćatić, a uručio mu ju je predsjednik Kulturno-umjetničko udruženja 'Sejfullah' iz Konjica Muamer Ćukle.

Uslijedio je koncert 'Soufi experijence', a svoja iskustva u izvođenju tradicionalnih tesavufskih melodija i sufijske poezije pred mnogobrojnom publikom predstavili su članovi zbora 'Sejfullah' iz Konjica i njihovi gosti internacionalni soufi-flamenco trio 'Nairuz'. 

Nakon koncertnog programa otvorena je izložba 'Disanje drveta', autora Samira Gije i Elvedine Didik Alić iz Konjica.

Manifestacija će biti nastavljena u petak, 29. ožujka, predavanjem 'Žene - nositeljice pozitivnih promjena u društvu', koje će u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta Konjic prirediti prof. dr. Zehra Alispahić, a moderirati Harisa Ćukle.

Nakon predavanja u Galeriji Narodnog univerziteta Konjic uslijedit će otvaranje izložbe kaligrafije i ebrua 'Trag kalema' grupe autora: Edine Jugo, Salke Junuzovića i Elvedlne Cokoja Hebib.

Kopirati
Drag cursor here to close