Povjesničar tvrdi

Papa Pio XII. kovao urotu protiv Hitlera

Kultura / Flash | 06. 11. 2015. u 19:30 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog nedostatka volje da osudi nacističke ratne zločine, papa Pio XII. u pojedinim je krugovima bio nazivan „Hitlerov papa“, no navodno je cijelo vrijeme pokušavao nagovoriti njemačke agitatore da Fuhrera iznutra maknu s vlasti, tvrdi u svojoj novoj knjizi „Crkva špijuna“, povjesničar Mark Riebling.

Piova šutnja oko zločina koje je naređivao Hitler, zapravo je bila krinka dok je pokušavao pomoći njemačkom pokretu otpora, smatra povjesničar, piše Daily Mail.

U knjizi se nalaze detalji tajnih razgovora Pia XII sa suradnicima u nadi da se osigura način uklanjanja Hitlera s vlasti, bez krvoprolića. Međutim, planovi nikada nisu urodili plodom, zbog kombinacije nervoznih urotnika, stranih sila koje Pio nije moglo uvjeriti i Hitlerove sposobnosti da izmakne svakom pokušaju atentata.

Papa, je smatra Riebling, pomagao u prikrivanju mreže crkvenih špijuna koji su radili na atentatu na Hitlera.

Pio XII. je prema riječima ovog povjesničara održavao privid nepristranosti kako bi lakše kovao planove protiv Hitlera, neumoljivog protivnika Katoličke crkve koju je vidio kao prepreku u potpunom prihvaćanju nacizma u Njemačkoj. Nacistički vođa rangirao je Katoličku crkvu među najvjerojatnije elemente koji bi mogli biti protiv njega.

Kopirati
Drag cursor here to close