Predavanje za školarce

Mostar: Rimska kultura se vratila u školske klupe

Kultura / Flash | 02. 06. 2016. u 16:22 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rimska kultura se vratila u školske klupe zahvaljujući studentima iz Udruge studenata latinskog jezika Lux.

Naime, učenici osmog OŠ Ivana Gundulića u Mostaru, imali su u četvrtak priliku sudjelovati na radionici o kulturi i civilizaciji starih Rimljana.

''Pet studenata danas učenicima prezentira različite aspekte rimske kulture i civilizacije. Govorit će se o rimskoj kulturi i odjeći, rimskom kalendaru, rimskim delicijama, rimskim bogovima, te ćemo učenicima objasniti podjelu rimskih kuća '', rekla je za Bljesak.info Jelena Jurčić, voditeljica udruge studenata Lux i asistentica na Filozozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, dodajući kako će nakon prezentacija učenici kroz zabavni izazov provjeriti znanje.

Inače, cilj ovog pilot projekta je provjeriti kako djeca reagiraju na ovakve tipove obrazovanja, ali i da nauče nešto novo te da ih studenti uvedu u svijet starih Rimljana. Ipak, činjenica je kako je sve manje studenata koji studiraju latinski jezik, a ovo je sigurno jedan od načina kako da se učenici u daljnjem školovanju zainteresiraju za ovu drevnu kulturu i jezik.

''Naša udruga nastala je prije nepunih mjesec dana, nadam se da će zaživjeti, da možemo promovirati rimsku kulturu i latinski jezik. Za vrijeme dana otvorenih vrata Filozofskog fakulteta imali smo 'Mensa Romana' rimski stol gdje smo kuhali po Apicijevoj kuharici, nakon tog smo imali predstavljanje Fellinijevog 'Satyricon'. U Zemaljskom muzeju u Sarajevu bila je otvorena izložba o odijevanju starih Rimljana, koju su posjetili članovi naše udruge, a sada smo krenuli u suradnju sa školama'', rekla je Jelena.

Marija Jurčić, ravnateljica OŠ Ivana Gundulića za Bljesak.info je istaknula kako je njihova škola iznimno ponosna na suradnju s fakultetima Sveučilišta u Mostaru.

''Česti smo gosti na radionicama koje organiziraju Filozofski fakultet i Fakultet prirodoslovno matematičkih znanosti, a njihovi studenti obavljaju stručnu, pedagošku i metodičku praksu u našoj školi'', rekla je ravnateljica, napominjući kako su prakse iznimno važne za daljnji profesionalni razvoj studenata i općenito za učiteljsku profesiju.

''Takve suradnje predstavljaju most između primarnog obrazovanja studenata i njihovog daljnjeg profesionalnog razvoja. Vrata škole uvijek su otvorena studentima i imamo njihovu nesebičnu potporu, a i mi smo često pozvani na stručna usavršavanja. Takva razmjena je važna zbog potreba suvremene nastave i prilagođavanja potreba današnjih učenika. To omogućuje i školi da na neki drugi način educira učenike ali i nas profesore da tu djecu uvedemo u 21. stoljeće'', kaže Jurčić, napominjući kako je njihova škola do sada sudjelovala i na brojnim drugim radionicama.
Učenici i nastavničko osoblje škole je, osim suradnje s fakultetima, uključeno u brojne projektne aktivnosti.

OŠ Ivana Gundulića Mostar inače ima 658 učenika u matičnoj školi i dva područja odjela Vojno i Raštani.

''Upravo se završio jedan trogodišnji projekt 'Obrazovanje za pravedno društvo'. To je projekt u kojem je sudjelovalo 18 škola iz BiH, a naša škola je izrazito ponosna što je sudjelovala jer je u projekt bilo uključeno stotinjak učenika'', kaže ravnateljica Jurčić.

Učenici se u ovoj, kao i u ostalim školama, uče vrijednostima, pa se u OŠ Ivana Gundulića svaki mjesec biraju određene vrijednosti koje učenici obrađuju zajedno sa svojim nastavnicima, rekla nam je ravnateljica.

''Imamo i pojačan rad izvannastavnih aktivnosti. Možemo se pohvaliti da smo najuspješnija škola u sportskim aktivnostima u ovoj školskoj godini na razini grada Mostara. Upravo danas smo primili priznanja, po sedmi put. Naš nastavnik Amar Macić je najuspješniji nastavnik tjelesne kulture, najbolji sportaš u ovoj generaciji je učenik Kristijan Stanić, a najbolja učenica jeste Marija Božić i cijela škola je ponosna na njih'', rekla je ponosna ravnateljica otkrivajući nam samo neke od uspješnih aktivnosti ove škole.

Gledajući ovakve pozitivne primjere aktivnosti studenata, rada i suradnje vjerujemo kako će se naš obrazovni sustav podići na jednu novu kvalitetniju razinu.

Kopirati
Drag cursor here to close