Centar za kulturu

Mostar: Izložba povodom 70 godina sarajevske Srednje škole primijenjenih umjetnosti

Kultura / Flash | 11. 09. 2015. u 06:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba koja će 17. rujna 2015. g., u 20:00 sati,biti otvorena u „Centru za kulturu Mostar“ sa početkom u 20 sati povodom sedamdeset godina „Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo“ predstavlja nastavak izuzetno dobre saradnje Škole i Centra koja je započela izložbama pojedinih profesora škole, potom predstavljanjem izložbe učenika srednjih škola regiona „Beokulis“ koja je plod saradnje „Matematičke gimnazije Beograd“ (organizatora „Beokulisa“) i „Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo“, kao i izložbe učenika grafike. Mostarska izložba prenesena je u formi prilagođenoj prostoru galerije „Centra za kulturu Mostar“ iz gradske galerije „Collegium Artisticum“ Sarajevo sa gotovo svim eksponatima koji su bili predstavljeni sarajevskoj publici u travnju ove godine.

Kako je rekao Džeko Hodžić u svom govoru na otvorenju izložbe u Sarajevu, izložba bi kvalitetom mogla svoje mjesto naći u bilo kojoj svjetskoj metropoli i biti predstavljena i najprobirljivijoj publici, naravno imajući u vidu uzrast od 14 do 18 godina učenika čiji su radovi odabrani.

Cilj izložbe nije da predstavi sve oblasti koje se izučavaju u školi, niti da predstavi pojedinačne odsjeke, što bi predstavljalo veliki izazov kako u izboru radova koji bi našli svoje mjesto na izložbi, tako i pri izboru prostora u kojem bi izložba bila postavljena, kao i organizacije prostora u kojem bi izložba bila održana. Poseban izazov bi bio estetsko – vizuelni sklad pojedinih cjelina koji bi činio cjelokupan doživljaj takve postavke. Iz tog razloga je donesena odluka da na izložbi budu predstavljeni radovi učenika koji pripadaju, kako se to najčešće kaže, oblasti lijepe umjetnosti, uz izuzetak desetak plakata, koji iako obrađuju i danas aktualnu tematiku, zbog cjelokupnog utiska i prostora koji nam je na raspolaganju neće biti postavljeni u „Centru za kukturu“ u Mostaru.

Svoje radove mogu naći učenici svih odsjeka ove škole i iz generacija od onih koje su nastavu pohađale u periodu od druge polovine devedesetih, pa do generacija koje su školu tek završile. Naravno da je predstavljen tek mali broj radova koji su zaslužili da zauzmu svoje mjesto na zidovima galerije. Sigurno je i da nisu prikazani neki možda bolji radovi, ako neko može sebi uopće uzeti za pravo da daje ocjene te težine jer se radi o radovima koji su već dobili najviše ocjene. Bitno je naglasiti da su predstavljeni radovi plod rada svih naših nastavnika sa učenicima i što je podjednako važno, nastali su tijekom nastavnog procesa koji se odvija u školi. Na izložbi posjetitelji mogu vidjeti radove koji su rađeni u slikarskim tehnikama, među kojima su najviše zastupljeni portreti, veći broj radova u vajarskim tehnikama, grafike, tapiserije i radove rađene u bakru. Posebnu grupu izloženih radova čine i radovi rađeni u tehnici filigran. Izložba će biti otvorena do kraja mjeseca.

Kopirati
Drag cursor here to close