Arheologija otkriva veze

Kip Bude otkopan u Egiptu

Kultura / Flash | 02. 05. 2023. u 09:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni tim istraživača iskopao je kameni kip Bude u drevnom lučkom gradu Berenice na jugoistoku Egipta, javlja Tanjug.

Kip visok 71 centimetar, koji vjerojatno potječe iz 2. stoljeća, pronašli su arheolozi poljsko-američke misije koja vrši iskopavanja u jednom kompleksu hramova u Bereniceu od 1994. godine.

Statua, kojoj nedostaju dio desne strane i cijela desna noga, predstavlja Budu koji stoji s oreolom oko glave i lotosovim cvijetom sa strane.

  / Foto: arkeonews.net

Stručnjaci navode kako artefakt posjeduje "važne indikacije prisustva trgovinskih veza Egipta i Indije u vrijeme Rimskog carstva".

Poljski istraživač Marius Goyazda, koji je dio arheološke misije, rekao je da je statua napravljena od kamena koji je možda izvlačen iz oblasti južno od Istanbula.

Prema njegovim riječima, bogati trgovci iz Indije naručili su da se "lokalno" izradi statua, koju su posvetili obližnjem hramu.

Berenice je 275. godine prije nove ere osnovao egipatski kralj Ptolemej Drugi, a mjesto je nazvao po svojoj majci. Grad je bila jedna od ključnih tranzitnih točaka trgovine između Sredozemnog mora i Indijskog oceana i pretvoren je u napredan grad tijekom rimskog perioda.

Kopirati
Drag cursor here to close