Europeana

I Mostar prikuplja uspomene iz Prvog svjetskog rata

Kultura / Flash | 20. 05. 2016. u 12:22 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I Mostar je dobio priliku da doprinese jedinstvenoj paneuropskoj digitalnoj knjižnici - Europeana - i sačuva pojedine uspomene iz Prvog svjetskog rata u sklopu projekta pod nazivom 'Europeana 1914-1918'.

BiH u ovom projektu sudjeluje pored još dvadesetak zemalja, a poslije prikupljanja uspomena u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Sarajevo i Narodna knjižnica HNŽ Mostar dobila je priliku biti dio ovog projekta.

Dani prikupljanja uspomena iz Prvog svjetskog rata 1914 – 1918 traju dva dana, 20. i 21. svibnja 2016. godine od 10 do 18 sati, tako da svi koji su zainteresirani imaju priliku posjetiti Narodnu knjižnicu i donijeti zanimljive predmete i dokumente iz Prvog svjetskog rata.

Više informacija o projektu možete potražiti ovdje.

''Zadovoljni smo odazivom. Građani uglavnom donose fotografije, pisma iz vremena Prvog svjetskog rata. Pozivamo sve one koji imaju sačuvane uspomene, (dokumente ili predmete) iz Prvog svjetskog rata da nas posjete danas do 18 sati i sutra od 10 do 18 sati. Ovo je dobra prilika i da pogledaju izložbu vrijednih dokumenta iz tog razdoblja koju su pripremile kolege iz Arhiva HNŽ-a'', rekli su za Bljesak.info iz Narodne knjižnice HNŽ-a.

Inače, arhiv 'Europeana 1914 – 1918' dat će odgovore i sačuvati brojne obiteljske priče, a današnjim generacijama približiti osobna svjedočanstva iz Prvog svjetskog rata.

Dani prikupljanja uspomena organiziraju se širom Europe, a Bosna i Hercegovina je jedna od sudionica koja će s prikupljenim predmetima ispričati svoju priču i sačuvati je za generacije koje dolaze.

Kopirati
Drag cursor here to close