Jednoglasno

Gradsko društvo Preporod Mostar održalo izbornu Skupštinu

Sve odluke donesene na Izbornoj skupštini su donesene jednoglasno.
Kultura / Flash | 25. 10. 2020. u 08:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradsko društvo Bošnjačke zajednice kulture Preporod Mostar, u prostorijama Centra za kulturu Mostar, održalo je svoju redovnu izbornu Skupštinu.

Za predsjednika Upravnog odbora, a time i predsjednika Gradskog društva BZK “Preporod” Mostar izabran je dosadašnji predsjednik, dr. sc. Haris Omerika, a za zamjenicu predsjednika dr. sc. Irma Marić.

U svom obraćanju prisutnima Omerika je koncipirao politiku djelovanja Preporoda, navodeći da je svoj dosadašnji rad u Preporodu nastojao koncipirati kroz osjećaj ljubavi i privrženosti ovoj instituciji. Omerika je sumirao kako je u proteklom periodu Gradsko društvo BZK Preporod Mostar organizirao značajan broj aktivnosti koje su se uglavnom odnosile na sadržaje kulturno-povijesnog, vjerskog, jezičkog i glazbenog karaktera.

Foto: PR / Gradsko društvo Preporod Mostar održalo izbornu Skupštinu 

''Time smo nastojali podjednako zadovoljiti ukuse različitih segmenata populacije. Također, u svom radu nismo zaboravili Bošnjake istočne i zapadne Hercegovine, koji su mjestima svog življenja manjina. Ponosni smo i na praksu stipendiranja koju je realizirao mostarski Preporod kroz dvije akademske godine kada smo stipendirali studente prvog ciklusa studija na odsjeku Bosanski jezik i književnost i Odsjek za povijest.

U planovima za naredni period Omerika je najavio skori izlazak knjige prof. dr. Adnana Velagića, čiji je izdavač mostarski Preporod, naglašavajući da je upravo kroz ovakve projekte potrebno animirati istraživače sa ovog područja na ozbiljniji rad i istraživati.

U 2020. godini smo planirali 30 događaja, od kojih se mali broj realizirao zbog pandemije. U narednom periodu planiramo programe za obilježavanje Dana nezavisnosti i Dana državnosti BiH, aktivnosti na manifestaciji „Dani mevluda i zikra“, ogranizacija sadržaja u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto“, organiziranje znanstvenih skupova, seminara. Godišnje je planirano izdavanje minimalno jedne publikacije iz povijest ili kulture Bošnjaka, pradavanja, te obilježavanje značajnih datuma Mostara i BiH'', istaknuto je u priopćenju.

Predsjednik BZK Preporoda, prof. dr. Sanjin Kodrić u svom obraćanju prisutnima osvrnuo se na povijesnu ulogu Preporoda, njegov put kroz dugu povijest, ali i ukazao na činjenicu da se Preporod danas često u društvu pogrešno doživljava, naglašavajući pritom da Preporod nije kulturno-umjetničko društvo, niti je jedno od udruženja koja egzistiraju u BiH.

Preporod je, naglašava Kodrić, jedinstvena, unikatna organizacija koja ima ključnu ulogu ne samo u kulturi Bošnjaka, već i u društvu Bošnjaka u BiH uopće.

''Preporod je najstarija, temeljna i matična ustanova kulture Bošnjaka. Preporod u kulturi Bošnjaka je isto ono što je kulturi Hrvata Matica Hrvatska i kulturi Srba Matica Srpska. Da bi shvatili snagu i značaj Preporoda potrebno se vratiti u povijest, kada je Preporod posjedovao internate, studentske domove, banke i druge brojne nekretnine. Činjenica je da je Preporod preko svojih stipendija odškolovao kulturnu i političku elitu Bošnjaka i BiH'', istaknuto je.

''Obaveza svih koji djeluju u Preporodu je da ga vratimo na taj put. Pomalo je apsurdno da u 2020. godini pokušavamo vratiti na razinu njegov rad i značaj od prije stotinu godina. Raduje me ova Izborna skupština i struktura ljudi koju ste izabrali. Tu vidim obavezu koju Vi trebate realizirati kroz tijela društva. Mostar ima izuzetan značaj u BiH, zato smatram da Preporod u Mostaru mora biti i bolji od Preporoda u Sarajevu, jer kulturna povijest Mostara i povijest prisutnosti djelovanja u Mostaru to nudi'', naglasio je.

Foto: PR / Gradsko društvo Preporod Mostar održalo izbornu Skupštinu 

Kodrić se osvrnuo i na potrebu adekvatnog društvenog pozicioniranja Preporoda, navodeći da je to nemoguće postići bez predanog rada. Preporod mora funkcionirati tako da je u društvu prepoznat njegov značaj, moraju se osigurati sredstva za Preporod koja se moraju pravdati radom, moramo osigurati prostor za rad, kako bi Preporod u ovom gradu bio ekvivalentan značaju Mostara.

Ilham Puce, savjetnik za vjerska pitanja u mostarskom Muftijstvu kao izaslanik Muftije Dedovića čestitao je novom rukovodstvu, navodeći da Muftijstvo mostarsko cijeni sve što

''Preporod radi na proučavanju, očuvanju i prezentaciji naše bogate kulturne baštine'', naglasio je.

Mostarsko Muftijstvo i Islamska zajednica u Hercegovini imaju kvalitetnu i dobru saradnju sa gradskim društvom Preporoda u Mostaru,navedeno je u priopćenju. Naročito je, navodi se, ta suradnja intenzivna i vidljiva u okviru manifestacije „Dani mevluda i zikra“ koja je najmasovnija i najvažnija vjersko-kulturna manifestacija na području Hercegovine. Svjesni smo da svakodnevno moramo jačati duhovne i intelektualne kapacitete, ali prije svega naše institucije i organizacije i tu posebno ističemo Preporod koji promoviše one vrijednosti koje baštinimo stoljećima na ovim prostorima.

Foto: PR / Gradsko društvo Preporod Mostar održalo izbornu Skupštinu 

Pored predsjednika i zamjenika u Upravni odbor su izabrani: dr. sc. Ekrem Čolakhodžić, dr. sc. Faruk Taslidža, dr. sc. Adis Zilić, mr. sc. Džafer Alić, mr. sc. Fatima Trbonja, mr. sc. Enes Hujdur, Amir Kadribegović, Azem Feriz, Samija Pehilj.

U Nadzorni odbor su izabrani Edin Mušić, mr. sc. Ćamil Tabaković, Senad Suljić.

Članovi Suda časti su: Damir Sadović, Ensar Vila i Rasim Prguda.

Vijeće Gradskog društva BZK Preporod Mostar sačinjavati će: mr. sc. Salem Dedović, dr. sc. Elvir Zlomušica, dr. sc. Veldin Ovčina, dr. sc. Asim Peco, dr. sc. Elbisa Ustamujić, dr. sc. Almir Marić, dr. sc. Ibrahim Kajan, dr. sc. Dijana Hadžizukić, dr. sc. Suad Špago, dr. sc. Adnan Velagić, dr. sc. Alma Rahimić, dr. sc Armina Hubana, dr. sc. Aida Džiho, dr. sc. Edim Šator, dr. sc. Irma Đidelija, mr. sc. Dino Maksumić, mr. sc. Nusret Omerika, Almir Mujkanović, Safet Oručević, Hamdija Jahić, Omer Mičijević, Hasan Eminović, Selma Droce.

Zbog poštivanja propisanih epidemioloških mjera na Skupštini je bilo prisutno samo 25 članova. U umjetničkom dijelu programa sudjelovao je Đani Pajić.

Sve odluke donesene na Izbornoj skupštini su donesene jednoglasno. 

Kopirati
Drag cursor here to close