Discovery

Egipat prikazao 2500 godina staru mumiju vrhovnog svećenika

Egipatski arheolozi pronašli su to nalazište prije godinu i pol dana i radovi se nastavljaju.
Kultura / Flash | 09. 04. 2019. u 15:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Egipat je predstavio javnosti 2500 godina staru mumiju vrhovnog svećenika s nalazišta nekropole Minya južno od Kaira na kojem su iskapanja počela prije godinu i pol dana.

Egiptolog Zahi Hawass i njegov tim otvorili su tri zapečaćena sarkofaga iz 26. dinastije, prenosi Hina.

U jednom od njih pronašli su dobro očuvanu mumiju utjecajnog svećenika, umotanu u lan i urešenu zlatnim likom božice Izide.

Arheolozi su otvorili i druga dva sarkofaga. U jednome je bila mumija žene urešena plavim perlama, a u drugoj otac obitelji. Otkrića su predstavili na programu Discovery Channel u nedjelju.

  / 

Na nalazištu u pokrajini Minya, stručnjaci su pronašli i voštanu glavu što je rijetkost.

''U kasnijem dobu nikada nisam pronašao nešto slično tome'', rekao je Hawass.

Egipatski arheolozi pronašli su to nalazište prije godinu i pol dana i radovi se nastavljaju.

''Doista vjerujem da će se ovo nalazište istraživati u sljedećih 50 godina'', rekao je Hawass za Reuters dan prije nego što je otvoren sarkofag. Hawass očekuje da će ondje pronaći još grobnica.

U 1927. godini golemi sarkofag je pronađen u tom području i smješten je u egipatskom muzeju u Kairu, otkrio je Hawass.

No prije dvije godine na tom su mjestu vlasti pronašle osobu koja je počela kopati na svoju ruku, bez dopuštenja, i njegov prekršaj potaknuo je arheologe da počnu iskapanja na tom mjestu nekih 245 kilometara južno od Kaira.

 

Ministar za starine Khaled al-Anani kazao je tada da su u grobnicama pronađene zlatne maske, 40 sarkofaga, oko 1000 kipova, keramičke posude, nakit i ostali artefakti.

Izvijestio je da uz egipatske arheologe sudjeluju i kolege iz Münchena i Hildesheima.

Egipćani nastoje ponovno oživjeti turizam, ključan izvor prihoda, a velik broj posjetitelja u tu zemlju privlači upravo ostavština drevnog Egipta čemu treba pridonijeti i veličanstven muzej u blizini piramida.

Nakon nemira koji su slijedili poslije pobune protiv egipatskog diktatora Hosnija Mubaraka 2011. godine, turizam je pretrpio velike gubitke.

Kopirati
Drag cursor here to close