Iz Duvna za papu

Duvnjaci izrađuju liturgijsko posuđe za Papu Franju

Kultura / Flash | 02. 04. 2015. u 14:53 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom pohoda Pape Franje Bosni i Hercegovini, tomislavgradski akademski kipar Ilija Skočibušić izradit će kalež s pliticom, procesijski križ s procesijskim svijećnjacima dok bi prema njegovom nacrtu tomislavgradska tvrtka Stolarija Kraljevići izradila te darovala oltar i ambon.

Kako je za Fenu kazao Skočibušić, župljani župe Šikara kod Tuzle sa svojim župnikom fra Markom Lovrićem su izrazili spremnost vrhbosanskom nadbiskupu Vinku kardinalu Puljiću da za euharistijsko slavlje s Papom Franjom, koji dolazi u BiH 6. lipnja, daruju liturgijsko posuđe, oltar i ambon koji bi, po njihovoj želji osmislio i izradio sam tomislavgradski kipar.

"Svi motivi su usuglašeni i dogovoreni sa liturgičarem za papin pohod BiH, don Tomom Kneževićem i župnikom župe Šikara fra Markom Lovrićem a već sada su izrađeni nacrti a slijede poslovi izlijevanja i pozlata navedenih liturgijskih predmeta“, kazao je Skočibušić, istovremeno izrazivši ponos i čast što sudjeluje u ovom povijesnom događaju za BiH.

Prema njegovim riječima, osmišljeno je da na kaležu budu vidljivi mnogi važni sadržaji Katoličke crkve i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini kao što su likovi Blažene Djevice Marije i svetaca sv. Ilije proroka i sv. Franje Asiškog kao i četiri stolne crkve, u Sarajevu, Mostaru, Trebinju, Banjoj Luci i župne crkve u Šikari kod Tuzle.

"Procesijski križ će biti obogaćen i izgledati poput cvijeta iz kojega izlazi uskrsli Isus prema kojemu upravljaju svoj pogled Blažena Djevica Marija i sv. Ilija, zaštitnik Bosne i Hercegovine“, istakao je Skočibušić.

Oltar i ambon, koji će izraditi spomenuta tomislavgradska tvrtka će prema zamislima akademskog kipara imati klasični izgled ali ipak će ga krasiti brojni srednjovjekovni katolički i hrvatski sadržaji bosanskohercegovačkih prostora.

Kopirati
Drag cursor here to close