Galerija Aluminij

Dubrovački majstor izložio radove u Mostaru

Kultura / Flash | 07. 04. 2016. u 20:21 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Galerije 'Aluminij' i Studija povijesti umjetnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru, u četvrtak navečer otvorena je samostalna izložba slika dubrovačkoga majstora Lukše Peke.

Organizatori su istaknuli kako je Peko u Galeriji 'Aluminij' izlagao još 2005. godine, izazvavši tada veliko zanimanje javnosti svojom zaokupljenošću otocima i morem, te da ovoga puta, pak, vidike širi na nepoznatu zemlju, uokvirujući svoj postav imenom 'Terra incognita'.

Na izložbi je predstavljeno dvadeset djela, akrilika na platnu, rađenih u dosta jakom koloritu. Govoreći o onome što je naslikano, autor je kazao kako u djelima nema prepoznatljivosti.

"To je nepoznata zemlja, otkrivanje nečega što ne postoji", dodao je. Kustos izložbe Marin Ivanović kazao je u izjavi za novinare kako je 'Nepoznata zemlja' ciklus koji nastaje posljednjih nekoliko godina, a koji je zaokružen prošle godine, povodom 50-godišnjice autorove mature.

Ovaj ciklus, kako je kazao, predstavlja jednu primordijalnu luku, nekakav svijet u nastanku.

Istaknuo je da je Peko uvijek koristio vrlo jarke žute i crvene boje, odnosno da ima izražen taj solarni element, te da se zmijske vale, spaljeni otoci, spržena zemlja, sunčana obala i slično - nazivi koji prate taj ciklus onda pronalaze kroz tu njegovu pikturalnost.

U kataloškomu osvrtu Ivanović zapisuje kako Pekova Nepoznata zemlja, u svojemu latinskomu nazivu, nosi arhaičnost antičkih krnjih pretpostavki o svijetu koje, upravo zbog toga što su neutemeljene, pružaju širok prostor nagađanjima i maštarijama.

Izložba, čiji postav potpisuje povjesničarka umjetnosti Barbara Martinović, ostaje otvorena do 22. travnja, a potom seli u zagrebačku Modernu galeriju.

Inače, Peko je rođen 1941. u Dubrovniku, u kojemu je prve likovne poduke dobio kod slikara Antuna Masle i Koste Strajnića. Godine 1965. diplomirao je na ALU Zagreb, u klasi Otona Postružnika i Đure Tiljka, kada je dobio nagradu ALU za grafiku i prvi put izlagao s dvojicom dubrovačkih Josipa – Škerljem i Trostmannom.

Na grafičkoj specijalki ALU Zagreb završio je poslijediplomski studij kod Marijana Detonija 1968. godine. Ostvario je čitav niz samostalnih i skupnih izložbi, dobitnikom je brojnih nagrada i priznanja, a živi i stvara u rodnomu Dubrovniku.

Kopirati
Drag cursor here to close