11 nagrada

Za Karmen Obrdalj svaka nagrada je vjetar u leđa

Karmen je završna godina filmske i TV režije na Akademiji umjetnosti univerziteta u Banja Luci u čijoj produkciji je 2019. godine i nastalo ovo nagrađivano filmsko ostvarenje.
Kultura / Film TV | 01. 02. 2021. u 14:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studentica režije Karmen Obrdalj iz Mostara, čiji je dokumentarni film "Zašto mama vazda plače?" osvojio jedanaest međunarodnih nagrada, primjer je kako se uz predan rad i ljubav prema onome čime se baviš i u Bosni i Hercegovini mogu postići veliki rezultati.

Karmen je završna godina filmske i TV režije na Akademiji umjetnosti univerziteta u Banja Luci u čijoj produkciji je 2019. godine i nastalo ovo nagrađivano filmsko ostvarenje.

Film "Zašto mama vazda plače" prati Enu koja otkriva ljubavna pisma svojih roditelja koji su se dopisivali dok su bili razdvojeni u ratu u Bosni i Hercegovini. Ena se putovanjem u Grad iz djetinjstva - Pustograd prisjeća skoro nemoguće ljubavi njezinih roditelja. Kada je počeo rat u Mostaru, Enini roditelji, bračni par različitih nacionalnosti sklanjaju se od rata iz Mostara u Pustograd gdje Enin otac biva odveden u zatočeništvo. Ena i njezina majka ostaju izgubljene same u svijetu. Žive u strepnji ne znajući je li njihova druga polovica mrtva ili živa.

Autorica filma kaže kako se nije nadala ovolikom uspjehu filma, ali ističe kako je svaka nagrada njoj i njezinu timu vjetar u leđa za sve buduće, kao i za projekte na kojima već rade.

Video: Karmen Obrdalj: Ljubav prema filmu rodila se u djetinjstvu

''Film "Zašto mama vazda plače?" osvojio je jedanaest međunarodnih nagrada, među kojima nagrade u Hrvatskoj, Irskoj, Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj. Moj tim i ja zaista se nismo nadali tolikom uspjehu filma, ali svaka nagrada nam jako mnogo znači i veliki nam je poticaj za daljnji rad i napredak'', kazala je Karmen u razgovoru za Fenu.

Ističe kako se ljubav prema filmskoj umjetnosti rodila još u djetinjstvu.

''Za mene je režija prvenstveno ljubav, dječja ljubav prema filmu, ali je u isto vrijeme i profesija i ogromna odgovornost'', kazala je Karmen, a svima koji se žele baviti bilo kakvom vrstom umjetnosti poručila je kako se to prije svega treba istinski voljeti.

''Mislim da se mladi ljudi koji hoće upisati bilo kakvu vrstu umjetnosti trebaju prvo preispitati kakav će to život biti i što to sve nosi, ali, bez obzira na sve to, mislim da ljubav prema ovoj profesiji treba prevagnuti'', kazala je Karmen, koja trenutno sa svojim timom radi na postprodukciji kratkometražnog igranog filma, jednom spotu i kratkometražnom dokumentarcu.

Upitana gdje se vidi u budućnosti, odgovara kako će otići gdje god joj se pruži prilika da snima, ali da je Balkan realnija opcija.

''Što se tiče budućnosti otići ću gdje god mi se pruži prilika da snimam filmove, bilo to vani ili negdje na Balkanu svejedno mi je, ali mislim da je Balkan realnija opcija, s obzirom da želim praviti filmove na domaćem jeziku i za domaću publiku tako da, voljela bih ostati ovdje'', zaključila je.

Uz Karmen koja potpisuje režiju, u filmu "Zašto mama vazda plače?" sudjeluje i Fatima Kazazić Obad (naratorica), Aleksandar Jurić (montažer) te Jana Vuković (snimateljica). Kolor korekciju na filmu je radio Boris Andrejević, a glazbene aranžmane Josip Paradžik.

Kopirati
Drag cursor here to close