Široki Brijeg

Sedam domaćih remek djela gledamo na 22. MFF-u

Riječ je o filmovima koji su u vremenu u kojima su nastali bili miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta.
Kultura / Film TV | 03. 08. 2021. u 12:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sedam remek djela domaće kinematografije Mediteran Film Festival prikazat će u off programu 'Filmski centar Sarajevo'. Riječ je o filmovima koji su u vremenu u kojima su nastali bili miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta.

Obitelj svjetioničara pratimo u filmu 'Usamljeni otok' Živka Ristića, sudbinu trojice dječaka koji se nalaze pred sudcem za maloljetne osobe gledamo u 'Zalutalima' Vlade Balvanovića, dok ćemo filmsku impresiju Pjera Majhrovskog o gradu na Neretvi, igru sunca, svjetla i sjene po ulicama Mostara, gledati u filmu 'Svjetlosjen'.

Na ovogodišnjem festivalu bit će prikazana i priča o dječacima koji svaki dan po 12 kilometara pješače kako bi došli u školu, 'Đaci pješaci', Vefika Hadžismajlovića. Gledat ćemo i 'Mučenicu' Bakira Tanovića, priču o rakiji šljivovici koja se u jesen pekla u Jugoslaviji, te 'Revizore' u kojima Mirjana Zoranović prikazuje svakodnevicu rada revizora na žičari rudnika 'Vijenac'.

U ovom programu pažnju ljubitelja filma zasigurno će privući i 'Uviđaj' Nikole Stojanovića koji priča o prometnoj nesreći koja se dogodila u mjestu Klobuk pored Ljubuškog, gdje su život izgubila tri mladića, te problemima na koje nailaze mladi i zašto ginu na prometnicama.

Filmski centar Sarajevo, kao pravni nasljednik arhive bosanskohercegovačke kinematografije (Bosna film, Sutjeska film, Studio film), brine se za očuvanje filmske baštine kroz arhiviranje, restauriranje i digitalizaciju arhivske građe.

U katalogu Filmskog centra nalazi se više od 70 dugometražnih igranih filmova, oko 600 dokumentarnih i kratkih filmova i tisuće metara filmskih materijala koji svjedoče o bogatstvu bosanskohercegovačkog filma, ali i o burnoj povijesti zemlje u razdoblju od 1945. do 1992. godine.

Ovi filmovi će biti dostupni putem digitalne platforme na službenoj festivalskoj stranici www.mff.ba.

Podsjećamo, 22. Mediteran Film Festival, čiji je generalni pokrovitelj HT Eronet, bit će održan od 25. do 28. kolovoza u Širokom Brijegu.


 

Kopirati
Drag cursor here to close