Filmovi

Pet neklasičnih blagdanskih klasika

Ana i Miro preporučuju vam pet blagdanskih filmova
Kultura / Film TV | 23. 12. 2022. u 10:33 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Možete li zamisliti božićno vrijeme bez blagdanskih filmova? Naravno da ne! Sigurno ćete ponovno pogledati Sam u kući, ali ako ipak želite nešto drugo na svojim malim ekranima, donosimo vam prijedloge glumaca Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru Mire Barnjaka i Ane Franjčević.

It's a wonderful life (1946.)

Dok na Badnju večer pada snijeg, očajni George Bailey (J. Stewart) pritisnut dugovima i pod utjecajem alkohola odluči počiniti samoubojstvo. A sveti Josip u pomoć Georgeu odluči poslati anđela Clarencea (H. Travers)...

George Bailey (R. J. Anderson) je bio dobrodušan i razigran klinac. Dok je maštao kako će jednog dana proputovati cijeli svijet, u njega se zaljubila djevojčica Mary Hatch (J. Gale). Umjesto odlaska na koledž i putovanja svijetom George će ostati u Bedford Fallsu gdje će preuzeti vođenje očeve tvrtke. A kad se Mary Hatch (D. Reed) vrati sa studija, njihova će veza završiti brakom u kojem će dobiti četvero djece...

Nominirana za pet Oscara te ovjenčana Zlatnim globusom u kategoriji najboljeg redatelja, drama s elementima humora velikog Franka Capre (Upoznajte Johna Doea, Bitka za Britaniju, Dolazi mladoženja, Džep pun čuda) općenito se drži jednim od najboljih i najvažnijih filmova u povijesti sedme umjetnosti. Izuzetno emotivna, dirljiva i duhovita priča, adaptacija kratke priče Philipa Van Dorena Sterna, impresivna je oda životu "malog" i "običnog" čovjeka, tradicionalnim obiteljskim vrijednostima, poštenju, plemenitosti, ljubavi i dobroti. Uz oskarovca J. Stewarta (Trgovina iza ugla, Priča o Glennu Milleru, Vrtoglavica), u sporednim ulogama su oskarovka D. Reed (Odavde do vječnosti), L. Barrymore (Kapetan Hrabrost, Dvoboj na suncu) i H. Travers (Gospođica Miniver, Sjena sumnje), kao i zvijezda nijemog filma H. B. Warner (Kralj kraljeva, Deset zapovjedi). Filmsku glazbu potpisuje Dmitri Tiomkin (Točno u podne, Zemlja faraona, Div), a fotografiju Joseph Biroc (Viva Las Vegas, Prekasno je za heroje).

Video: It

Predbožićna noćna mora (Tim Burton, 1993.)

Kralj Bundeva iz Grada Noći Vještica oteo je Djeda Božićnjaka i preuzeo Božić! Što djeca mogu očekivati kad im darove počnu donositi duhovi i demoni?

Smješten u svijet u kojem svaki praznik ima svoju posebnu zemlju, film „Predbožićna mora“ prati neumjesnu strast Jacka Skellingtona, voljenoga Kralja Bundeva iz Grada Noći Vještica koji nadzire stvaranje svih demonskih radosti, strahova i iznenađenja, koje njegov praznik tradicionalno izvozi u „stvarni svijet“.

Jacku je dosadila ista rutina svake godine i nalazi novu svrhu u životu kad slučajno nabasa na ulaz u Božićni Grad gdje ga odmah oduševe sjajne boje, igračke, ukrasi i topli duh koje ondje otkriva. Vraća se kući i postaje opsjednut idejom da preuzme Božić pod svoju kontrolu. Angažira odane sugrađane da mu pomognu da postane zamjenski Djed Božićnjak i stvori „novu i poboljšanu“ verziju toga blagdana. Ali Jack uskoro otkriva da i najbolji planovi miševa i kostura mogu ozbiljno zastraniti.

Video: Predbožićna noćna mora (Tim Burton, 1993.)

The Muppet Christmas Carol (1992.)

Ovo je vrijeme za ljubav, smijeh i jednu od najdražih priča svih vremena! Pridružite se žapcu Kermitu, Miss Piggy i ostalim smiješnim Muppetima u ovoj veseloj, čarobnoj verziji klasične pripovijesti Charlesa Dickensa.

Dobitnik "Oscara" Michael Caine daje vrhunsku izvedbu kao pohlepni, škrti Ebenezer Scrooge. Jednog sudbonosnog Badnjaka Scroogea posjećuju duhovi prošlog, sadašnjeg i budućeg Božića. Zajedno s ljubaznim i skromnim Bobom Cratchitom (žabac Kermit) i njegovom obitelji, duhovi otvore Scroogeu oči - i srce - kako bi uvidio pravi smisao Božića.

Video: The Muppet Christmas Carol (1992.)

Carol (2015.)

Radnja filma temelji se na romanu Patricije Highsmith iz 1952. naslovljenom "The Price of Salt". Film je osvojio mnogobrojne nagrade, te je nominiran za čak pet Zlatnih globusa.

"Carol" prati dvije žene potpuno različitog porijeka koje se nađu u neočekivanoj ljubavnoj aferi u New Yorku tijekom 1950-ih. Kako konvencionalne norme tog vremena izazivaju njihovu neupitnu privlačnost, one se suočavaju sa teškim izazovima.

Mlada žena, u svojim dvadesetima, Therese Belivet (Rooney Mara), je djelatnica u trgovini na Manhattanu, koja sanja o ispunjenijem životu kada upozna Carol (Cate Blanchett=, privlačnu ženu zarobljenu u braku bez ljubavi. Među njima se odmah pojavi iskra koja ih poveže na dubljoj razini.

Carol uspjeva pobjeći iz svog braka no njen suprug (Kyle Chandler) počne sumnjati u njenu majčinsku sposobnost kad počne otkrivati njen odnos sa Theresom i bliski odnos sa njenom najboljom prijateljicom Abby (Sarah Paulson).

Video: Carol (2015.)

About a boy (2002.)

Film “Sve zbog jednog dječaka” snimljen je prema istoimenom bestselleru Nicka Hornbyja, jednog od najpopularnijih suvremenih britanskih književnika. Roman je, kao i film, bio veliki hit, a neki kritičari ulogu Willa smatraju najboljom ulogom Hugha Granta.

Will (H. Grant), junak ove priče, ciničan je, samoživ, nezreo i za sve oko sebe nezainteresiran samac. On nije u stanju imati dulje veze sa ženama i spada u onu vrstu muškaraca koji vole mnoge žene radije nego jednu. Nakon niza prekida padne mu na pamet da mu je bolje hodati sa samohranim majkama nego sa slobodnim curama, jer vjeruje da će samohrane majke biti manje zahtjevne i da će ih lakše napuštati.

Zato se pridruži skupini samohranih majki i među njima odabere najzgodniju plavušu, Susan, te izmisli da je samohrani otac. Preko Susan će upoznati njezinu prijateljicu Fionu (T. Collette) i Fioninog devetogodišnjeg sina Marcusa (N. Hoult). Fiona je samohrana majka sklona depresiji, zabrinuta ne samo za budućnost svog sina nego i za budućnost svijeta, pa peče zdravi kruh tako tvrd da Markus njime ubije patku u jezeru. Marcus nije sretan ni kod kuće ni u školi, brine se za mamu, a djeca u školi mu se podsmjehuju.

Nakon majčinog nesupjelog pokušaja samoubojstva Marcus shvati da je ne može neprekidno čuvati, da je nemoguće živjeti u dvoje i da je minimalan broj članova obitelji troje. Od tog trenutka počinje kovati plan kako da spoji mamu s Willom, samcem kojega je slučajno upoznao dan prije, na izletu sa Susan... Film su režirali braća Paul i Chris Weitz.  "Sve zbog jednog dječaka” bio je nominiran za Oscara za scenarij, a Toni Collette osvojila je za sporednu žensku ulogu nagradu BSFC i bila nominirana za BAFTU, a Hugh Grant osovjio je britansku nagradu Empire za glavnu mušku ulogu. Pohvale je dobio i Nicholas Hoult za ulogu Marcusa, za koju je bio nominiran i za nagradu američkih fimskih kritičara. Film je bio nominiran za britanski film godine i za Zlatni globus, a za Zlatni globus bio je nominiran i Hugh Grant.

Video: About a boy

I vrsni poznavatelj filmske umjetnosti i zaljubljenik u projekcije na velikom platnu, Sead Vegara za Bljesak.info je donio popis nekoliko prigodnih naslova koje možete pogledati u tekstu Prikladno uz blagdane: Filmovi o Božiću i za Božić. 

Kopirati
Drag cursor here to close