Zašto mama vazda plače?

Osma nagrada za film Mostarke Karmen Obrdalj

Film prati Enu, koja otkriva ljubavna pisma njenih roditelja.
Kultura / Film TV | 22. 11. 2020. u 08:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Film "Zašto mama vazda plače?" mostarke Karmen Obrdalj nagrađen je na YOUKI International Youth Media Festivalu u Welsu, Austriji. Ovo je osma nagrada za film.

null

Six days ago YOUKI 2020 started and the last six days have really gone by way too fast. Since it was the first online festival we have ever done we didn't know what to expect but now it turns out that we can be proud. Nearly everything that makes YOUKI "YOUKI" was made possible.

''Film nas vodi na putovanje mjestima Eninog djetinjstva za vrijeme bosanskog rata. Karmen Obrdalj složila je lirsku priču sačinjenu od intimnih opažanja. Prisjećajući se djetinjstva, ona iskreno detaljno opisuje osjete, mirise i okuse koji se zadržavaju u sjećanju, te ih tka zajedno s pisanim svjedočanstvima o ljubavi i traumi. Njezine evokativne, gotovo snovite, slike ljudi se prazne, no mi počinjemo shvaćati da su to, pak, slike prepune osjećaja čežnje. Oduševio nas je ovaj mladi kinematografski glas i ostajemo zaintrigirani kamo će nas odvesti u budućnosti. Nagrada YOUKI u dobnoj kategoriji od 18 do 22 dobiva Karmen Obrdalj i njezin filmski tim za Zašto mama uvijek plače?'', izjavio je žiri. 

Foto: Jana Vuković / Karmen Obrdalj

Film prati Enu, koja otkriva ljubavna pisma njenih roditelja. Dopisivanje je trajalo dok su bili razdvojeni u ratu, na najbeznadnijem mjestu na svijetu – zaraćenoj Bosni i Hercegovini.

Ena se putovanjem u Grad iz djetinjstva; Pustograd prisjeća skoro nemoguće ljubavi njenih roditelja. Kada je počeo rat u Mostaru, Enini roditelji, bračni par različitih nacionalnosti sklanjaju se od rata iz Mostara u Pustograd gdje Enin otac biva odveden u zatočeništvo.

Ena i njena majka ostaju izgubljene same u svijetu. Žive u strepnji ne znajući je li njihova druga polovica mrtva ili živa. Šest mjeseci nakon odlaska Eninog oca, Ena i majka dobivaju prvo pismo. Pismo dolazi neadresirano, nepoznatim putevima.

Tada počinje njihovo razmjenjivanje pisama; prolaze mjeseci kada se ne čuju, dok Ena i majka sve vrijeme strepe za njegovim životom.

Kopirati
Drag cursor here to close