Za ljubitelje dobre glazbe i filma

Mostar Rock School Film Club

Mostar Rock School Film Club poziva sve ljubitelje dobre glazbe i dobrog filma da im se pridruže
Kultura / Film TV | 18. 03. 2019. u 12:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rock škola Mostar otvara svoj film klub, Mostar Rock School Film Club koji u dugoročnom periodu ima edukativan karakter.

Planirane su dvije projekcije mjesečno, a prva projekcija će se dogoditi u srijedu, 20.03. u 20:30 u Klubu MC Pavarotti.

''Pozivamo sve ljubitelje dobre glazbe i dobrog filma da nam se pridruže.  Filmom Step Accross the Border započinjemo prvu sezonu MoRS Film Club-a'', poručeno je iz Mostar rock schoola.

Fred Frith je engleski kompozitor i glazbenika (1949.), poznat je prije svega po eksperimentalnom pristupu gitari, ali i svim ostalim instrumentima. U mladosti član avant – prog bendova kao Henry Cow i Art Bears, relativno rano počinje raditi sam i surađivati s mnogim glazbenicima iz eksperimentalnog, prog i avant  - guarde žanra, uključujući, između ostalih, Robert Wyata, Brian Ena i John Zorna... Od 70tih na ovamo, objavio je na stotine izdanja, kompozicija i projekata različitih formata.

http://www.fredfrith.com/
http://www.fredfrith.com/this-and-that/
 
Step Accross the Border su snimili Nicolas Humbert i Werner Penzel 1990te, prateći Fred Fritha i njegove glazbene avanture u Japanu, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Engleskoj, Americi i Švicarskoj.

Film na jedinstven način, eksperimentirajući poput njegove muzike te stvarajući podlogu za istu (u crno-bijelom formatu, 35mm), skoro kao snapshot njegovog života prikazuje probe, pripreme za koncerte, rijetke momente odmora te saradnje i zajedničke trenutke stvaranja sa raznim muzičkim veličinama. Pojavljuju se Iva Bittova, John Zorn, Rene Lussier,  Arto Lindsay te na taj način dobijamo i mini osvrt na eksperimentatorsku – impro – free jazz – scenu sa kraja 80tih i početka 90ti godina.

Step Accross the Border pobijedio je European Film Award za najbolji dokumentarni film 1990, te slovi za jedan od najboljih „musical movies“ ikada snimljenih.

https://www.youtube.com/watch?v=1zAesK2I3SE
https://www.youtube.com/watch?v=gPLRyTWiSws

Ulaz na ovaj događaj je slobodan.

Mostar Rock School - The School That Rocks!

Kopirati
Drag cursor here to close