Fondacija

Ministrica o podršci filmovima: Opet bih isto

Govorila je i o pisanju književnika i kolumniste portala Bljesak.info, Josipa Mlakića, optuživši ga da piše ''površno i neutemeljeno''.
Kultura / Film TV | 25. 10. 2023. u 11:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Od kulture je ostalo ponajmanje kulture, ostalo je sve preraslo u politiku. Moramo graditi kulturu, a ne nešto drugo što možemo dodati na razinu kulture'', izjavila je federalna ministrica kulture Sanja Vlaisavljević u emisiji Kompas RTV HB govoreći o raspodjeli novca u Fondaciji za kinematografiju.

Rekla je kako se ''kroz godine pojavilo tu dosta problema'', ali i da ''matematika mora biti jednaka za sve''.

'Nisam ja…'

''Mene brine jer se u javnost puštaju dezinformacije u odnosu na činjenično stanje. Nije situacija u Fondaciji takva kakva se plasira, problemi se gomilaju godinama, a uvjerena sam da ih mi možemo riješiti ukoliko imamo dobru volju, a imam ih i ja i Vlada i ne vidim razloge zašto staviti osobne interese ispred globalnih'', rekla je.

Govorila je i o pisanju književnika i kolumniste portala Bljesak.info, Josipa Mlakića, optuživši ga da piše ''površno i neutemeljeno''.

''Svatko ima pravo da svoje mišljenje izrazi. Nisam ja poništila natječaj, nisam ja iznijela na sjednicu prijedlog da se poništi natječaj. Dakle, ideja o razmatranju donošenja odluke o poništenju natječaja došla je iz ureda premijera i vlada je jednoglasno usvojila, a i ja smatram isto'', navela je i dodala kako ''natječaj još nije poništen jer upravni odbor Fondacije za kinematografiju je odlučio da ne postupi po odluci Vlade kojom se očekuje da natječaj bude poništen''.

Opet bi isto

Kaže da se nije, kako Mlakić navodi, ''miješala u meritum odluka žirija, koji je birao najbolje aplikante''.

''Ja sam radila svoj posao, na sjednici Vlade, i opet bih isto ponovila. Nažalost, po informacijama i utemeljenosti navoda, nisam nastojala ni na kakav način kulturu i sredstva vratiti u Sarajevo, kako kaže Mlakić, a ne da je činim decentraliziranom. Za informaciju Mlakiću, i onima koji su povjerovali u valjanost njegovih riječi, sarajevske institucije dobile su uvjerljivo najveći iznos, i pojedinci, ali ne izborom ministrice Vlaisavljević nego UO Fondacije za kinematografiju i žirija, samo što se sad ovdje Sarajevo tretira dvojako - nekad samo na jedne, a to je udruga filmskih radnika, a nekada je vrlo širok i fleksibilan pojam'', rekla je, između ostalog, ministrica.

Filmski kaos

Naime, kaos oko ovogodišnje potpore proizvodnji filmova nastao je nakon što je Vlada Federacije BiH odlučila poništiti rezultate natječaja što je Fondacija odbila jer je već potpisala ugovore s korisnicima i isplatila dio odobrenih sredstava.

Sve je navodno počelo nakon što je ministrica dobila mail u kojem se kritizira odluka žirija koji nije pdoržao novi film Jasmile Žbanić koji bi trebao biti nastavak filma 'Quo vadis, Aida'. Ministrica se u mailu, koji je završio u medijima, obvezala da će ispraviti tu odluku što je rezultiralo prepucavanjima i neizvjesnosti što će biti s ovogodišnjom potporom filmskim projektima.

Kopirati
Drag cursor here to close