Max Von Sydow

Glumio je dok je mogao disati: Umro slavni Šveđanin koji je živio za film

U bogatoj glumačkoj karijeri Von Sydow je snimio između ostalog "Egzorcista", "Hannah i njezine sestre", "Specijalni izvještaj" ("Minority Report") i drugi. S redateljem Ingmarom Bergmanom snimio je čak 11 filmova, među ostalima "Sedmi pečat".
Kultura / Film TV | 13. 03. 2020. u 06:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AFP / Glumac Max Von Sydow umro je u 91. godini života

Švedski glumac Max Von Sydow, koji je glumio u više od sto europskih i američkih filmova i serija, umro je u nedjelju 91. godini.

Vijest je objavila njegova obitelj koja je napisala da su "slomljeni i jako tužni". Max Von Sydow je preminuo u nedjelju, okružen obitelji, piše BBC.

U velikoj i bogatoj glumačkoj karijeri Von Sydow je snimio između ostalog "Egzorcista", "Hannah i njezine sestre", "Specijalni izvještaj" ("Minority Report") i drugi.

S redateljem Ingmarom Bergmanom snimio je čak 11 filmova, među ostalima "Sedmi pečat" u kojem izaziva Smrt na višednevnu partiju šaha.

Glumio je do prošle godine, a u jednoj od posljednjih uloga igrao je u tri epizode "Igre prijestolja".

Foto: Twitter / Max Von Sydow  imao je ulogu u "Flash Gordonu"

Dvije nominacije za Oscara

Sydow je ponajviše bio poznat upravo po ulogama u filmovima redatelja Ingmara Bergmana te po ostvarenjima u filmovima kao što su ''Egzorcist'', ''Hannah i njezine sestre'', ''Specijalni izvještaj'', ''Otok Shutter'', a jedna od njegovih možda najpoznatijih uloga jest ona u filmu ''Sedmi pečat'', u kojem je glumio viteza Antoniusa Blocka.

Tu su također i uloge u  ''Igra prijestolja'', ''Ratovi zvijezda: Sila se budi'', ''Jako glasno i nevjerojatno blizu''.

Sydow je filmski debi imao daleke 1949. godine. Bio je dva puta nominiran za Oscara, a tijekom godina radio je i s mnogim priznatim redateljskim imenima kao što su Martin Scorsese, David Lynch, Woody Allen i Steven Spielberg.

Podjednako dobro se snalazio u ulogama negativaca, nacista, samog đavla, ali i igrajući Sigmunda Freuda, kraljeve, Boga i mnoge druge uloge.

Foto: Helen Sloan/HBO / Max Von Sydow (Three Eyed Raven) u "Igrama prijestolja"

Njegovo je tijelo pričalo glumačke priče

Bio je visok 1,90 m, naoko 'zlobne figure', a krasio ga je dubok, snažan glas, blago izbočena donja usna i na kraju duboka brazda između obrva: Von Sydow je pripovijedao priče svojim tijelom.

U filmskoj adaptaciji bestselera Jonathana Safrana Foera "Jako glasno i nevjerojatno blizu" glumio je nijemu  osobu s takvim intenzitetom da je 2011. godine, u 83. godini života, ponovno bio nominiran za Oscara.

No, glumački gigant je ostao praznih ruku, baš kao što je to učinio četvrt stoljeća ranije kada je predložen za najboljeg glumca u filmu "Pelle, osvajač" (1987).

Ovaj proslavljeni glumac je 1988. godine dobio Europsku filmsku nagradu, a 1995. nagradu Grimme. Dva puta je nominiran za Zlatni globus, između ostalog i za ulogu svećenika u klasiku "Egzorcist" (1973). Von Sydow je 2002. godine nagrađen za životno djelo na filmskom festivalu u Cannesu

Iako je podrijetlom bio iz Švedske, dugo je godina živio u Francuskoj, pa je na kraju dobio i francusko državljanstvo.

Video: Max Von Sydow - A Tribute
Kopirati
Drag cursor here to close