Rođen na današnji dan

Alfred Molina, jedan od najraznovrsnijih filmskih glumaca

Godine 2002. Molina je glumio u dvostrukom Oscarom nagrađenom filmu Frida, glumeći meksičkog slikara Diega Riveru uz Salmu Hayek. Igrao je i u Spider-Manu, ali i u Da Vincijevom kodu i nizu drugih uspješnih filmova.
Kultura / Film TV | 24. 05. 2023. u 13:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Shutterstock / Glumac Alfred Molina

Popularni britanski glumac Alfred Molina rođen je na današnji dan prije 70 godina, 25. svibnja 1953. u Londonu.

Molina je sin Španjolca i Talijanke. Otac Esteban J. Molina imigrirao je u Britaniju 1939. godine iz Murcije, dok je majka Giovanna (rođena Bonelli) došla u London nakon II. svjetskog rata. Molina je odrastao u radničkoj četvrti Notting Hill.

Nakon studija na Guildhall School of Music and Drama u Londonu, Alfredo "Alfred" Molina je isprva glumio u kazalištu. Između ostalih, u predstavi "Noć iguane" Tennesseeja Williamsa.

Svoj filmski debi imao je 1981. u uvodnoj sekvenci filma o Indiani Jonesu Otimači izgubljenog kovčega kao vođa džungle Satipo. Od tada je bio "omiljeni stranac", da tako kažemo, jer je tijekom karijere igrao Francuze, Irance, Ruse, Britance, Kubance, Španjolce ili Meksikance.

U svakoj od ovih uloga bio je uvjerljiv, što je i sam u jednom intervjuu pripisao svom multikulturalnom odgoju.

Video: Doctor Octopus - Best Scenes from Spider-Man 2 (2004) Alfred Molina

Svaka njegova uloga dala je Molini posebne karakterne crte. Kao ljubomorni gay prijatelj, ubio je Joea Ortona (Gary Oldman) u Olujnom životu Joea Ortona, svoju ženu Sally Field batinama je prisilio da čita Kuran u Not Without My Daughter, glumio manijakalnog dilera droge u Boogie Nights.

Godine 2002. Molina je glumio u dvostrukom Oscarom nagrađenom filmu Frida, glumeći meksičkog slikara Diega Riveru uz Salmu Hayek.

Druge poznate uloge uključuju onu super negativca Dr. Octavius u filmu Spider-Man 2, koji je reprizirao u Spider-Man: No Way Home (2021), i biskup Aringarosa u Da Vincijevom kodu.

Osim pojavljivanja u filmovima, Molina je često viđena i u američkim televizijskim serijama. Glumio je u Zakonu i redu: LA 2010. i 2011. godine.

Također je glumio u Harryjevom zakonu u tri epizode 2012. Pojavio se i u The Company, Monk, Law & Order: Special Victims Unit i Miami Vice.

Bio je u braku s glumicom Jill Gascoine, koja je imala Alzheimerovu bolest, od 1986. do njezine smrti u travnju 2020. U kolovozu 2021. oženio se redateljicom Jennifer Lee.

Video: Frida | 'A Serious Critique' (HD) - Salma Hayek, Alfred Molina | MIRAMAX
Kopirati
Drag cursor here to close