Klizna situacija

''Profit''(eri): Sve istrage vode do...

Ponašanje „prvog do Bakira“ SDA je platila Sarajevom. Sljedeća bi faktura mogla biti adresirana na Izetbegovića lično
Kolumna / Kolumne | 11. 12. 2020. u 09:43 Emir IMAMOVIĆ PIRKE

Tekst članka se nastavlja ispod banera

„Olako iznosite veoma neugodne tvrdnje o nekakvim naknadnim legalizacijama, finansijskim hobotnicama, koruptivnim vezama, i sve to će sigurno povrijediti spomenute ljude i njihove porodice.
Zijada Blekića sam sreo jednom u životu i ne zanima me s kim se karta i ljetuje. Ne znam da li se, i koje se to države bave njegovim poslovanjem. SDA  se neće baviti poslovanjem Zijada Blekića, niti će se on baviti kadroviranjem u SDA. Radiće to Predsjedništvo SDA uz servis Kadrovske komisije koju čini sedam članova ravnopravnih u predlaganju i glasanju. Jedan od njih je Asim Sarajlić, ugledan član SDA, više puta teško ranjavan kao  borac Armije BiH. Bio je uspješan, među građanima omiljen načelnik opštine Vogošća, bio je zamjenik predsjednika SDA, uspješno je vodio naš klub poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a na poziciju predsjednika Kadrovske komisije je prije par sedmica izabran skoro pa konsenzusom Predsjedništva SDA, uz samo dva suzdržana glasa.
Dvije decenije se bavi politikom a živi u stanu koji je kupio kreditom. To su provjerljive činjenice, sve ostalo su neprovjerljive insinuacije“, rekao je Bakir Izetbegović u intervjuu „Oslobođenju“ ali ne, kako se možda čini, prije šest sati, već prije šest godina.

Od tada, od kraja decembra 2014. godine, promijenilo se puno toga, ali su neki običaji preživjeli sve do nedavnog covid ljeta: što zbog živahnog virusa, što iz ko zna kojih sve razloga, Zijad Blekić i Asim Sarajlić nisu zajedno ljetovali u okolini Šibenika. U malo mjesto u kojem Blekić ima lijepe nekretnine, Sarajlić je došao sam i na kratko. Upućenijim promatračima to je mogao biti znak da za drage prijatelje koji su godinama kartali u hladovini, kupali se rijetko i naručivali glasno – da komplet plaža čuje – dolazi nimalo lijepa zima nakon, barem za Sarajlića, jednako neugodnog proljeća.

I eto, prije neki dan je u policijskoj akciji kodnog naziva „Profit“, pored ostalih, uhapšen i Zijad Blekić, onaj Zijad Blekić iz Izetbegovićevog odgovora i sa kafanske stolice do Asima Sarajlića sa kojim je „prvi do Bakira“ imao ne samo srdačne i prijateljeske, već i poslovne odnose. Naime, bivši šef stranačke kadrovske je od 2014. godine posjedovao dionice u firmi „Eurohaus“ vrijedne, prema imovinskom kartonu, 25.000 maraka. Centru za istraživačko novinarstvo je 2018. kazao da ih je prodao. Kome i za koje pare, to ne piše. Vlasnik „Eurohausa“ je, ako nije jasno, ex član Nadzornog odbora “Vranice”, ex predsjednik Nadzornog odbora Sarajevske berze, ex predsjednik Nadzornog odbora “Remontmontaže” i ex predsjednik Fudbalskog kluba „Sarajevo“, Zijad Blekić, poznat kao Veliki Blek: anđeo bosanskohercegovačke tranzicije koji je, glumeći brokera, upropaštavao vrijednu zajedničku imovinu, itekako uvećavajući svoju.

Jedino što Blekić nije radio, i tu je Izetbegović u pravu, jeste kadroviranje u Stranci demokratske akcije i općenito na području pod njenom kontrolom. To je obavljalo „Predsjedništvo SDA uz servis Kadrovske komisije koju čini sedam članova ravnopravnih u predlaganju i glasanju. Jedan od njih je Asim Sarajlić, ugledan član SDA, više puta teško ranjavan kao  borac Armije BiH“.

A taj jedan od ravnopravnih je, da obnovimo gradivo, zajedno sa Amirom Zukićem prodavao radna mjesta u Elektroprivredi BiH za što je i optužen 2017., dakle u onoj istoj godini u kojoj je njegova supruga pazarila automobil od 45.000 maraka. Glupo je, realno, da muž ima Audi Q5, a da ona u apartman na Bjelašnici vrijedan 100.000 maraka – ili kod Zije na more ako je muž zauzet – ide punoljetnim vozilom u kojem je nov samo osvježivač zraka s mirisom vanilije.

Otkako ga je ono Izetbegović proglasio uglednim, Asim Sarajlić je crvena nit nekih – ako ne svih - značajnijih afera koje su SDA koštale na izborima ove godine. „U kompletnu sumnjivu kupovinu dionica 'Bosnalijeka' od različitih fondova direktno je uključen Zijad Blekić, vlasnik brokerske kuće 'Eurohaus' te visoki dužnosnici SDP-a i SDA Damir Hadžić i Asim Sarajlić, koji su sve vrijeme prodaje dionica 'Bosnalijeka' bili na direktnoj vezi, pa je poznato da se u tom periodu uvijek govorilo da dio SDP-a (Hadžić) i SDA (Sarajlić) debelo drže kontrolu nad berzom“, piše u jednom novinskom tekstu iz 2015.

Već smo rekli da je nešto kasnije Sarajlić optužen za trgovinu uticajem, ali se tim poslom nastavio neometano baviti. Nekako s proljeća 2020. otkriveno je da je dugogodišnji, moćni generalni sekretar SDA i prvi do drugoga – prva je, naime, Sebija Seka Izetbegović – namještao izbor neopisivo sirovog Fikreta Prevljaka za predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu, hvaleći se, čisto onako, da pokaže mišiće, kako je – uz, priznao je pošteno, pomoć Osmana Mehmedagića Osmice - „odradio“ i montiranje Abdulaha Skake na mjesto gradonačelnika Sarajeva.

Nakon što je Prevljakov protivkandidat, Semir Efendfić, objavio snimak koji raskrinkava Sarajlića, on je, prema riječima Bakira Izetbegovića, ugasio svoju politički karijeru, ali nije nestao iz crne hronike u kojoj je češće nego kod kuće.

„Osim čvrstih dokaza protiv optuženih aferi respiratori, Tužilaštvo BiH vodi dodatne istrage protiv Asima Sarajlića, zvaničnika SDA te Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove BiH. Tužilaštvo također raspolaže i dodatnim dokazima koji se odnose na komunikaciju vrha SDA po izbijanju ove afere. U optužnici su tretirane mnogobrojne e-mail prepiske i sms komunikacija između Sebije Izetbegović, Asima Sarajlića i Fadila Novalića. Ta komunikacija se odnosi na nabavku respiratora. Prema mišljenju Tužilaštva BiH, u optužnici su svi dokazi osim Novalićevog priznanja“, piše portal Inforadar.ba.

Ime Asima Sarajlića se, istina, ne navodi na listi uhapšenih u akciji „Profit“ kojom okončava desetogodišnja, da desetogodišnja!, istraga protiv, uz ostale, i Blekića, ali ne znači da se neće pojaviti. Jednostavno, Blekić i Sarajlić bili su bliski onoliko koliko je drugi bio moćan, a prvi bahat u operacijama vođenim gotovo kao i afera sa respiratorima: drsko i sa, parafrazirajući Senada Avdića, sigurnošću da se ništa loše neće desiti bez obzira na broj zakonskih prekršaja i akumuliranih miliona.

Ponašanje „prvog do Bakira“ – i ne samo njega – SDA je, rekli smo, već platila Sarajevom. Sljedeća bi faktura, međutim, mogla biti adresirana na Izetbegovića lično, a to mu neće biti nimalo ugodno jer, možda, nekim čudom, stranački predsjednik još ne zna sve o Asimu Sarajliću, ali sigurno Sarajlić o Familiji zna dovoljno da je povuče u slučaju pada. Osim ako i kazna za njega nije dio dogovora sa strankom koja ga je stvorila i zahvaljujući kojoj je prvo bio menadžer u Hotelima Ilidža – onim hotelima što ih je na zanimljiv, blekićevski način, privatizirao Alija Budnjo iz, gle čuda, SDA – pa dvostruki načelnik Vogošće, parlamentarni zastupnik, potpredsjednik partije i općenito neko ko završava sve ono što prvi suprug u Bošnjaka zamisli.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close