Paučina i promaja

Na dobro vam došla Nova godina

Ministrica kao da je na taj način željela poručiti kako njezina stranka može nešto što se SDA nikada nije usudila: smjestiti Sarajevsku županiju i u Pakistan, ako treba, poručujući im na taj način da su veći "muslimani od njih"...
Kolumna / Kolumne | 27. 12. 2022. u 08:14 Josip MLAKIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Živopisna Naida Hota-Muminović, ministrica predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Sarajevskoj županiji posljednjih dana ove godine bila je višestruko u središtu pozornosti javnosti. Doduše ne zbog nekih svojih izjava ili postupaka, već zbog nedostatka reakcije na dva skandalozna slučaja u svom resoru.

Naida Hota-Muminović rođena je 1981. godine u Sarajevu. Osnovno obrazovanje, prekinuto ratom, nastavila je u izbjeglištvu u Austriji. U Sarajevo se vratila 1996. godine, gdje je nastavila školovanje u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na Odsjeku za engleski jezik i književnost. Usporedo je pohađala i Pravni fakultet, te stekla zvanje "diplomirana pravnica".

Bogatima i onima na vlasti sve dozvoljeno

Naida Hota-Muminović je u županijsku vladu, što je u Bosni i Hercegovini mnogo važnije od svih završenih fakulteta i svih drugih biografskih podataka, ušla iz kvote stranke Narod i Pravda (NiP). Kada je ušla u vladu, njezin stranački kolega Nihad Kestendžić na svom je Facebook profilu euforično pozdravio njezin izbor: "Ogromno! Po prvi put u historiji, na bilo kojem nivou vlasti u Bosni, bit će imenovana ministrica sa hidžabom (kandidat Naroda i pravde)."

Najprije se dogodio slučaj s nastavnikom u jednoj sarajevskoj osnovnoj školi, presuđenim pedofilom koji je nakon pravosnažne presude od godinu dana zatvora vraćen na posao u školu. Ministarstvo Naide Hote-Muminović o ovome se nemušto oglasilo "post festum", nakon što su roditelji učenika škole u kojoj je spomenuti nastavnik radio javno protestirali, tražeći da se sporni nastavnik izbaci iz škole, što je i napravljeno.

Zanimljivo je to što je osuđeni nastavnik svoju kaznu "otkupio" za novac. Nije mi jasno da nešto slično može postojati u jednom demokratskom društvu. Dakle, ako ste dovoljno bogati, vi možete kršiti zakon, "otkupiti" zatvorsku kaznu i nastaviti dalje kao da se ništa nije dogodilo. Ovo je samo jedan zgodan pokazatelj kako mi u Bosni i Hercegovini živimo u nekoj vrsti postapokaliptičnog društva, društva u kojima je bogatima i onima na vlasti sve dozvoljeno.

Nitko nije potegao odgovornost Edina Forte

Sve, pa tako i ovaj slučaj, odnosno skandalozni izostanak bilo kakve reakcije, treba promatrati isključivo iz ministričine stranačke perspektive. Nastavnik-pedofil, po pisanju nekih medija, zet je visokog stranačkog dužnosnika NiP-a koji je u NiP, kao i predsjednik te stranke Elmedin Konaković, došao kao bivši visokopozicionirani član Izetbegovićeve SDA.

Sarajevski mediji su se uglavnom raspisali o ministričinoj odgovornosti, a nitko nije potegao odgovornost Edina Forte, premijera Sarajevske županije, jer bi u bilo kojoj uređenoj državi ministrica Naida Hota-Muminović bila ekspresno udaljena iz vlade. Međutim, to u ovim okolnostima nikako nije moguće. To na određeni način pokazuje koliko je koalicija u Sarajevskoj županiji krhka, odnosno podložna uskim stranačkim interesima.

Ti sarajevski rogovi u vreći, vlada koja se ne bazira na bilo kakvim programskim ili ideološkim načelima, već isključivo na labilnoj matematičkoj većinom, podložna je kojekakvim trulim kompromisima koji joj oduzimaju vjerodostojnost. Funkcionira, zapravo, na sličan način na koji funkcionira poratna Bosna i Hercegovina, podijeljena na uske nacionalne atare, gdje je svakome u vlastitoj avliji, bez obzira nazvali je Herceg-Bosnom, "građanskom" Bosnom i Hercegovinom ili Republikom Srpskom, sve dozvoljeno. A o zapišavanju terena da i ne govorimo.

Hajka na Stjepana Kljujića

O tome na najbolji način govori jedan raniji slučaj od prije sedam-osam mjeseci u kojemu je ministrica također igrala važnu ulogu, kada je pokrenuta medijska hajka na Stjepana Kljujića zbog jedne njegove benigne izjave u jednom televizijskom intervjuu, koja je bila sasvim na mjestu. "Ja kada vidim onu ministricu obrazovanja u Kantonu Sarajevo - zaobrađenu. Šta ona misli, šta misle ovo malo inovjeraca djece kad je vide", izjavio je Kljujić.

U hajku se uključio i Edin Forto, lažni liberal iz Naše stranke, koji je optužio Stjepana Kljujića ni manje ni više već za govor mržnje. O tome sam svojevremeno pisao na ovom portalu, te ću ponoviti neke dijelove teksta:

Ministričin hidžab moguće je protumačiti isključivo u kontekstu zlouporabe vjerskih simbola u političke svrhe. Glupo je političkoj nedonoščadi, poput Edina Forte, objašnjavati princip sekularne države. Bi li postupio na isti način da je Kljujić kojim slučajem izjavio sljedeće: "Ja kad vidim onog ministra Antu s križinom do pupka. Pa šta on misli da djeca misle kad ga vide."

Napisao sam tada, također, kako Forto vjerojatno nije toliki politički idiot da ne vidi da se ovdje radi o zlouporabi religije u političke svrhe, jer ministrica Hoto-Muminović treba biti ministrica svoj djeci, a ne samo bošnjačkoj, odnosno ne ni svoj bošnjačkoj djeci, već samo onoj koja dolaze iz vjerničkih obitelji. On je, braneći Naidu Hoto-Muminović od Stjepana Kljujića, isključivo branio sebe, odnosno svoju vladu zasnovanu na brojnim trulim kompromisima.

Nova godina

Dok se još nije ni slegla medijska prašina s prvog slučaja, ministrica nas je "počastila" novim, koji ima određenih dodirnih točaka s hajkom na Stjepana Kljujića, kada je na stranicama ministarstva objavljen kalendar vjerskih blagdana za narednu školsku godinu prema kojemu je 1. siječanj označen kao "katolička Nova godina". Uz katoličku, u kalendar su uvedene i "pravoslavna" i "hidžretska" nova godina. Nisu sporna, dakle, posljednja dva spomenuta datuma, početak nove godine po pravoslavnom i islamskom kalendaru, već isključivo "katolička" Nova godina. Mišljenja sam da nikome iole pismenom ne treba objašnjavati zbog čega je nešto slično apsurdno, odnosno kako je to "normalno" isključivo u teističkim, islamskim državama. Ministrica je ovim svojim potezom s par klikova miša izmjestila Sarajevsku županiju u Aziju, kao da se radi o kakvoj pakistanskoj ili saudijskoarabijskoj pokrajini.

Nije to ona, doduše, napravila da na bilo koji način napakosti vjernicima katolicima, jer o njima zapravo i ne razmišlja, niti o njima, pretpostavljam, zna išta, već isključivo zbog unutarbošnjakih političkih razračunavanja. Ministrica kao da je na taj način željela poručiti kako njezina stranka može nešto što se SDA nikada nije usudila: smjestiti Sarajevsku županiju i u Pakistan, ako treba, poručujući im na taj način da su veći "muslimani od njih", pokrivajući na taj način najširi mogući politički spektar koji stoji iza vlade Sarajevske županiji, što, vjerujem, ovim "lijevima" itekako odgovara. 

Ukoliko Fortina vlada želi biti dosljedna i vjerodostojna, onda bi svoju novogodišnju čestitku trebali možda formulirati na sljedeći način: Svim katolicima želimo sve najbolje u Novoj godini uz tradicionalnu bosansku čestitku - Braćo katolici, na dobro Vam došla Nova godina.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close