Mostar

Započela rasprava u postupku procjene utjecaja na okoliš deponije Uborak

Na raspravi sudjeluju vijećnici grada Mostara zajedno s građanima okupljenim kroz udruženja koja su direktno zainteresirana za tu problematiku, sjevernih mostarskih područja.
Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 06. 2021. u 12:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je započela javna rasprava u postupku procjene utjecaja na okoliš za Projekat proširenje Deponije Mostar d.o.o – Regionalna Deponija Uborak – Buđevci.

Na raspravi sudjeluju vijećnici grada Mostara zajedno s građanima okupljenim kroz udruženja koja su direktno zainteresirana za tu problematiku, sjevernih mostarskih područja.

Podsjetimo, Grad Mostar dostavio je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma Studiju o procjeni uticaja na okoliš za – Projekat proširenje Deponije Mostar d.o.o – Regionalna Deponija Uborak – Buđevci, grad Mostar. Obrađivač Studije o procjeni uticaja na okoliš je konsultanska firma Institut za građevinarstvo "IG" iz Banja Luke.

U postupku uključivanja javnosti, Studija o procjeni uticaja na okoliš je prezentirana na web stranici Ministarstva radi davanja mišljenja.

Kako je istaknuto na početku rasprave, Studija je spomenutom ministarstvu dostavljena 28. travnja, te su čak 30 dana prije poslali obavijest o javnoj raspravi, s obzirom na senzibilnost pitanja ovoga projekta. Na osnovu toga formirano je i stručno povjerenstvo za ocjenu studije od strane federalne ministrice.

Također, ovaj postupak će se provodit po starom zakonu o zaštiti okoliša.

Istraživanja građanskih udruženja prije dvije godine otkrila su kako se u deponiji Uborak odlažu otrovne tvari i da deponija ispušta otrovnu tekućinu i ugrožava živote na području čitave doline Neretve. Tada su građani deponiju blokirali skrećući pažnju na taj gorući problem.

Do danas traje agonija i borba građana okupljenih oko inicijative "Jer nas se tiče" te nizanje pregovora s gradskim vlastima, kao i onim s viših razina, uključujući i pravni sustav, ali nikada se nisu izborili za uklanjanje deponije.

Kopirati
Drag cursor here to close