Donesena tri zaključka

Gradsko vijeće: Kroz prostorni plan pronaći novu lokaciju za deponiju otpada

Gradsko vijeće donijelo je tri zaključka vezana za deponiju Uborak.
Vijesti / Politika | 10. 06. 2021. u 18:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradsko vijeće Grada Mostara donijelo je zaključke vezane za problem deponije Uborak, nakon rasprave na ovom tijelu zakonodavne vlasti lokalnog parlamenta.

Prvi zaključak je da se u proceduri izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Mostara odredi nova lokacija za deponiranje otpada u Gradu Mostaru, a ako bude potrebe inicirat će se prema većim razinama vlasti izmjene i dopune prostornih planova HNŽ, FBiH i BiH u kojima bi se utvrdila lokacija za deponiranje otpada u Gradu Mostaru.

Po riječima predsjedavajućeg Gradskoga vijeća Salema Marića, trenutno je u prostornom planu HNŽ-a, koji je usvojen prije mjesec dana, i dalje kao regionalna deponija predviđena deponija Uborak i jedna mogućnost deponiranja kod Neuma.

''Kad nađemo novu lokaciju moramo tražiti izmjenu Prostornog plana kako bi u naš gradski prostorni plan uvrstili tu lokaciju predviđenu za deponiranje'', objasnio je ovaj zaključak Marić.

Drugi zaključak se odnosi na financije potrebne za plan prilagođavanja i zatvaranja deponije.

''Grad Mostar će osigurati financijska sredstva putem grant sredstava s većih razina vlasti, kreditnog zaduženja i preko međunarodnih partnera'', dodaje se u drugom zaključku.

Treći zaključak je da gradonačelnik formira radnu grupu koju će sačinjavati predstavnici Odbora za stambeno-komunalne poslove i Gradske uprave, te vanjski suradnici iz oblasti zaštite okoliša, ekologije, vodoprivrede i šumarstva.

''Zadaci ove grupe će biti izvršavanje analize svih prezentacija te da nakon analize predloži najprihvatljiviju opciju koja je povoljna za Grad Mostar, a koja je u skladu sa stretegijom upravljanja otpadom u FBiH te da prati daljnje aktivnosti na deponiji Uborak-Buđevci-Mostar, posebno na planu prilagodbe deponije i da kvartalno izvještava Gradsko vijeće o aktivnostima'', dodao je Marić.

Vijećnici su za sva tri zaključka glasovali odvojeno.

Za prvi zaključak glasovala su 24 vijećnika, protiv je bilo sedam, dok suzdržanih nije bilo.

Kada je u pitanju drugi zaključak on je usvojen jednoglasno.

Za treći zaključak, formiranje radne grupe, glasovala su 32 vijećnika, dok je jedan vijećnik bio suzdržan.a

Kopirati
Drag cursor here to close