Stari grad

Vremeplov: Mostar, UNESCO, politika i Ruža koja ne mrda

Federalni premijer je kazao za Dnevni list kako se nada da će se do zasjedanja UNESCO-a naći rješenje...
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 04. 2020. u 11:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'''Stanje u Starom gradu gore nego 2003.'', objavljeno je na portalu Bljesak.info 4. travnja 2008. godine.

Naime, tošno prije 12 godina, tadašnji predsjednik komisije za uklapanje hotela Ruža u ambijent Starog grada, Amir Pašić, govorio je za Dnevni list o problemima u dijelu grada koji su zapeli na izgradnji hotela, koji još uvijek nije otvoren.

Članak iz 2008. prenosimo u cijelosti.

Do zasjedanja UNESCO-a ostalo je još svega tri mjeseca, a naša država nema ni plan kako riješiti problem hotela Ruža. U "rješavanje" tog problema uključile su sve razine vlasti, no konkretnih pomaka nema, jer se i ova priča počela koristiti u dnevnopolitičke svrhe.

Amir Pašić, predsjednik komisije za uklapanje hotela Ruža u ambijent Starog grada, kaže da je Ruža problem koji je rješiv uz malo dobre volje svih strana u sporu, te da Mostar za svoju dobrobit i dobrobit cijele države mora riješiti problem, ali i sve ostale vezane za UNESCO-v spomenik.

Pašić dodaje da, pored problema oko hotela Ruža, Stari grad ima problem i s upravljanjem, financiranjem, planiranjem i implementacijom projekata. Kritizira i rad Agencije "Stari grad" koja bi trebala biti zadužena za upravljanje ovim spomenikom, komentirajući da njezin rad uopće nije usklađen s menadžment planom koji je 2004. poslan UNESCO-u.

Također ističe da ni fening nije uložen u taj dio grada poslije 2004.

"Zašto pliva Stari grad? Zašto se automobilima ulazi u taj dio? Gdje su kapije koje su nekada bile? Nitko ne postavlja ova pitanja, a trenutno je u tom dijelu grada stanje gore nego 2003. Menadžment plan je dokument koji trebamo provoditi i poštovati", kaže Pašić.

Foto: Bljesak.info / Panorama Mostara

Premijer Federacije Nedžad Branković također se zalaže za to da se mostarski problem što prije riješi.

"Ako želimo da Mostar ostane na listi, preporuke UNESCO-a se trebaju ispoštovati. Također se nadam da će svi stavovi biti pomireni i da će se naći najbolje rješenje za sve", kazao je Branković tijekom posjeta Mostaru.

Napominje kako je u tijeku izradba regulacijskog plana povijesnog gradskog područja Mostara, te da će se nakon njegove izradbe znati koje su nadležnosti Federalnog ministarstva prostornog uređenja po pitanju Starog grada.

Federalni premijer je kazao za Dnevni list kako se nada da će se do zasjedanja UNESCO-a naći rješenje koje će biti u skladu sa zahtjevima stručnjaka ICOMOS-a.

Napomenimo, generalni direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura je prilikom posjeta Mostaru kazao kako se moraju ispoštovati preporuke njihovih stručnjaka.

Kopirati
Drag cursor here to close