Priopćenje

Vodovod Mostar objasnio razloge nestašice vode u Kruševu i Miljkovićima

''Uz ovolike zloupotrebe u potrošnji, korisnicima mora biti jasno da ni jedna vodovodna mreža ne može izdržati ovakav nesrazmjer fakturirane i isporučene vode''.
Gospodarstvo / Ulaganja | 25. 07. 2022. u 10:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vodovod d.d.o. Mostar obratio se priopćenjem za javnost u kojem je svojim korisnicima objasnio razloge nestašicu vode u naseljima Kruševo i Miljkovići.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

‘’Vodovod Kruševo je projektiran i izgrađen sukladno važećim standardima potrošnje po stanovniku. Međutim u ljetnim mjesecima, a naročito u sušnom periodu kakav se upravo događa, potrošnja vode u rapidno raste. Nažalost najveći dio povećane potrošnje se odnosi na nezakonito korištenje vode. Za informaciju građanima u siječnju mjesecu je u vodovodnu mrežu Kruševo isporučeno 5.262 m³ vode a očitano je putem vodomjera i fakturirano 2.786 m³ što predstavlja gubitak Vodovodu od 47%. U lipnju o.g. isporučeno je 17.379 m³, a preko vodomjera je očitano i fakturirano 4.379 m³ vode. Ova činjenica pokazuje gubitke od nevjerojatnih 75%. Napominjemo da u navedenim mjesecima nismo imali kvarova na mreži pa ove činjenice upućuju na nezakonito korištenje i ilegalne priključke, odnosno krađu vode. Samo u prvih 20 dana srpnja isporučeno je u vodovodnu mrežu Kruševa količina od 19.006 m³ što pokazuje o koliko rapidnom rastu „potrošnje“ i krađe vode se radi. Napominjemo da u ovom mjesecu nismo imali kvarova na mreži.

Iz prethodnih brojki je razvidno da je najnovije povećanje potrošnje uzrok poremećaja u sustavu vodoopskrbe Kruševo jer za predviđeno vrijeme se ne mogu napuniti spremnici vode u Kruševu kako bi opskrba bila uredna. Zbog toga dolazi do poremećaja u opskrbi.

Unatoč svemu navedenom naše vodoinstalaterske ekipe već više dana intenzivno rade na terenu kako bi se osiguralo dodatno pumpanje vode u vodospremnike u Kruševu, a takvo dodatno upumpavanje vode u vodovodnu mrežu, uslijed povećanih tlakova, istovremeno povećava rizik od novih kvarova. Nadam se da je iz naveden činjenice našim korisnicima jasno o kakvim naporima se radi.

Uz ovolike zloupotrebe u potrošnji, korisnicima mora biti jasno da ni jedna vodovodna mreža ne može izdržati ovakav nesrazmjer fakturirane i isporučene vode. U tom smislu, korisnike informiramo da je javno poduzeće Vodovod u suradnji s nadležnim inspekcijskim tijelima pokrenulo aktivnosti na otkrivanju i isključivanja ilegalnih korisnika koja će se u narednom periodu značajno intenzivirati. Također informiramo korisnike da su Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o vodoopskrbi i odvodnji otpadnih i oborinskih voda na području Grada Mostara (Službeni glasnik Grada Mostara br 12/2007), za nezakonito postupanje na javnoj vodovodnoj mreži, za fizičke i pravne osobe predviđene kazne u iznosu do 7.000,00 KM.

Usprkos svemu navedenom, izražavamo suosjećanje sa svima onima koji uredno izmiruju svoje obaveze i odgovorno se odnose prema ovom izvoru života, da u ljetnim danima, rekordnih temperatura nemaju pitku vodu. Takvim našim korisnicima upućujemo ispriku i zbog njih i poduzimamo intenzivne radnje kako bi smo normalizirali isporuku vode.

Očekujemo da ćemo zajedničkim odgovornim ponašanjem iznaći način da voda bude dio svakog domaćinstva’’.

Kopirati
Drag cursor here to close