Pogurali radove

Vlada FBiH osnovala tijelo koje će se 'brinuti o izgradnji autoceste'

Međuresornu radnu skupinu činit će predstavnici federalnih ministarstava i javnih poduzeća u Federaciji BiH uključenih u projekt izgradnje autoceste te vanjskih suradnika te stručnjaka za pojedine oblasti.
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 10. 2021. u 14:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federacija BiH dobit će međuresornu radnu skupinu koja će rješavati tehnička pitanja povezana s autocestom Koridor Vc.

Zaključaj je to sastanka premijera FBiH Fadila Novalića, zamjenice premijera i federalne ministrice financija Jelke Milićević, federalne ministrice okoliša i turizma Edite Đapo, federalnog ministra prometa i komunikacija Denisa Lasića i v.d. direktora Autocesta Elmedina Volodea s predstavnicima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Europske investicijske banke (EIB).

Skup stručnjaka

Kako navode, međuresornu radnu skupinu činit će predstavnici federalnih ministarstava i javnih poduzeća u Federaciji BiH uključenih u projekt izgradnje autoceste te vanjskih suradnika te stručnjaka za pojedine oblasti.

Zadatak ove skupine je da, kroz koordinirano djelovanje i blagovremenu razmjenu informacija, radi bržeg premašivanja postojećih problema u realizaciji ali, što je i bitnije ukazuje na predstojeće aktivnosti s ciljem ubrzavanja rješavanja budućih eventualnih prepreka.

Riječ je o aktivnostima u cijelom lancu realizacije ovog projekta: od inicijativa za rješevanje financiranja, preko izdavanja okolišnih dozvola, do evaulacije ponuda izvođača radova i njihovog konačnog izbora u procesu javnih nabava. 

Ubrzanje

Uzimajući u obzir da postoji puno faktora koji mogu utjecati i usporiti realizaciju pojedinih dionica, od zahtjeva lokalnih zajednica, dužine trajanja administrativnih procedura i trajanja postupaka javnih nabava, ocijenjeno je da postoji spremnost svih aktera kako bi procedure bile pojednostavljene i međuresorna suradnja intenzivirana.

Svi sudionici su današnji susret ocijenili vrlo korisnim i izrazili nadu da će izgradnja ovog, kako je istaknuto, najbitnijeg projekta za Bosnu i Hercegovinu, koji se financira međunarodnim kreditma, uz podršku EU i komercijalnim zajmovima, znatno dobiti na tempu.

Kopirati
Drag cursor here to close