Službeni podaci

Tužno: Koje su institucije u Mostaru prilagođene invalidima?

Porazno je da Dom zdravlja Mostar i Dom zdravlja Stari Grad, prema ovoj informaciji, nemaju prilagođen neposredni ulaz u objekt.
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 09. 2021. u 10:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čak deset osnovnih škola na području Grada Mostara, od njih 24, nema riješen neometan i jednostavan prilaz osobama s invaliditetom.

Kad su u pitanju srednjoškolske ustanove, od njih 19, pola ih nema invalidima prilagođen neposredni ulaz u objekt.

Sedam vrtića, od njih 12 koja su u gradskom vlasništvu, imaju omogućen pristup invalidima, a porazno je da Dom zdravlja Mostar i Dom zdravlja Stari Grad, prema ovoj informaciji, nemaju prilagođen neposredni ulaz u objekt kao ni dostupnost prostora ovim osobama unutar objekta.

Porazno je stanje i u  objektima iz oblasti kulture gdje od 12 institucija njih sedam nema prilagođene ulaze invalidima.

Jedino Centar za stare i iznemogle osobe, Dječji dom Mostar, Pučka kuhinja i Centar za socijalni rad imaju dostupnost do objekta područja- dvorišta te Prilagođen neposredni ulaz u objekt. No, Pučka kuhinja i Dječji dom nemaju prilagođen unutarnji prostor za osobe s invaliditetom.

Podaci su ovo iz Informacije o neposrednom prilazu školskim i predškolskim objektima za osobe s invaliditetom koja će se naći pred mostarskim vijećnicima na sjednici Gradskog vijeća koja se održava u utorak.

Navodi se kako Odjel za društvene djelatnosti Gradske uprave Grada Mostara predlaže da se već u Proračunu Grada Mostara za 2022. godinu osigura određeni iznos financijskih sredstava za ovu namjenu, kako bi se s rješavanjem ovog problema u značajnijem obujmu moglo pristupiti već u sljedećoj godini.

Inače, pisalo se više puta kako je Grad Mostar neprilagođen osobama s invaliditetom pa su tako pločnici i raskrižja prave prepreke, a brojni objekti se ne mogu pohvaliti da su dostupni i ovim osobama.

Valja podsjetiti i na to da se Grad hvalio najsuvremenijim semaforom koji se trebao naći na ''vrhu Avenije'' s tipkalima prilagođenima slijepim i slabovidim osobama. No, taj semafor nikada nije zaživio niti je itko ikada dao objašnjenje o toj šarenoj laži.

Potom je i samo raskrižje postalo prošlost. Zamijenio ga je, nakon drugog promišljanja, kružni tok. Kad se jednom dovrši, pokazat će se je li tu netko mislio na osobe s invaliditetom.

Kopirati
Drag cursor here to close