Upozorenje

Je li moguće: Stiže drastičan pad cijena nekretnina

To je jedan od nekoliko rizika istaknutih u analizi financijske stabilnosti Europske centralne banke, uz više troškove zaduživanja i sporiji gospodarski rast, koji šteti kompanijama i domaćinstvima.
Gospodarstvo / Ulaganja | 01. 06. 2023. u 12:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene stambenog prostora u Eurozoni mogle bi drastično pasti budući da stanovi zbog visokih kamatnih stopa postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima, upozorila je u Europska centralna banka.

Rizik

To je jedan od nekoliko rizika istaknutih u analizi financijske stabilnosti Europske centralne banke, uz više troškove zaduživanja i sporiji gospodarski rast, koji šteti kompanijama i domaćinstvima.

Od prošlogodišnjeg srpnja ECB pokušava obuzdati inflaciju podizanjem kamatnih stopa, a čini se da će istrajati u strogoj monetarnoj politici i u narednim mjesecima primećuje Reuters.

Najoštrije podizanje kamatnih stopa sada se počinje osjećati i na tržištu nekretnina, koje je doživjelo bum tijekom desetljeća pristupačnih i pristupačnih kredita.

"Gledajući u budućnost, pad cijena nekretnina mogao bi da postane kaotičan, jer rastuće kamatne stope na nove hipotekarne zajmove sve više ugrožavaju njihovu dostupnost i povećavaju teret kamata po postojećim hipotekarnim kreditima", upozorila je ECB.

Veći udarac

To posebno vrijedi za zemlje u kojima prevladavaju hipotekarni zajmovi s promenjivom kamatnom stopom, istaknula je banka, ne precizirajući o kojim je zemljama riječ.

Podaci ECB pokazuju da je udio hipotekarnih kredita s promjenjivom stopom najveći u Portugalu, Španjolskoj i u baltičkim zemljama, prenosi Reuters.

ECB je također upozorila da bi regije u kojima su institucionalni ulagači zauzeli velike pozicije na tržištu stambenih nekretnina mogle pretrpiti veći udarac ako se kapital povuče.

To uključuje Berlin, dijelove zapadne Njemačke i grupu prijestolnica, poput Pariza, Madrida, Lisabona i Dublina.

S druge strane, ECB tvrdi da domoćinstvima na ruku ide snažno tržište rada, što znači da će vjerovatno manje građana imati problema s povratom hipotekarnih kredita zbog gubitka posla, pokazuje analiza, prenose Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close