Mašala

S 200 crpnih ciklusa CHE Čapljina postala nezaobilazna na tržištu električne energije

Svojim radom CHE Čapljina je u 2017. godine postala hit na tržištu električne energije u regiji kupnjom jeftine noćne energije i prodajom skupih dnevnih dijagrama.
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 12. 2017. u 10:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

JP Elektroprivreda HZ Herceg Bosne d.d. Mostar dočekala je spremno liberalizaciju tržišta električne energije, što pokazuje njezino uspješno poslovanje na tržištu i pozitivni rezultati u tekućoj 2017. godini.

Uspjeh je postignut zahvaljujući mjerama štednje koje je poduzela Uprava EPHZHB-a kao i dobrim rezultatima kupoprodaje električne energije na tržištu.

Uzimajući u obzir da proizvodnja električne energije u EPHZHB-u isključivo ovisi o hidrologiji i budući da je 2017. godina hidroloških najlošijih godina od osnutka toga poduzeća, postignuti poslovni rezultat na tržištu električne energije je najbolji mogući.

PR  / CHE Čapljina ostvarila 200-ti crpni ciklus

Najveći je iskorak napravljen s crpnom hidroelektranom Čapljina koja je ostvarila izvrsne rezultate s obzirom na stanje hidrološke situacije.

U tekućoj 2017. godini do danas CHE Čapljina imala je točno 200 odrađenih crpnih ciklusa, što nije učinjeno u posljednjih 15 godina rada te hidroelektrane. A 200-tim ciklusom CHE Čapljina ostvarila je rekord u regiji ove godine.

U povodu toga zaslužno smjensko i tehničko osoblje CHE Čapljina, na čelu s tehničkim rukovoditeljem CHE Čapljina Mladenom Repcom, rukovoditeljicom Sektora korporativnih komunikacija Marijom Buntić i Ivanom Galićem iz Tržišta električne energije obilježili su danas točno u ponoć 200-ti crpni ciklus.  

PR  / CHE Čapljina ostvarila 200-ti crpni ciklus

Kako je naglasila rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija Marija Buntić najveća zasluga za taj uspjeh ide radnicima CHE Čapljina, ali i svima onima koji rade na planiranju rada elektrane i trgovini električne energije. Noćnim radom i radom u smjenama omogućen je nesmetan rad elektrane bez ijednoga kašnjenje kod ulaska elektrane u crpni rad. 

Posebnost uvjeta rada CHE Čapljina odnosi se i na plaćanje naknada za korištenje vode. Naime, CHE Čapljina plaća naknadu za vodu koja prolazi kroz njezine instalacije, tako da je samo u tekućoj godini za 200 crpnih ciklusa plaćena 201 naknada, što predstavlja presedan u takvom načinu poslovanja u regiji i svijetu, istaknuto je na toj svečanosti.

Ukidanjem te naknade, što preporučuju stručnjaci a i nedavne USAID-ove studije, povećala bi se dodatno konkurentnost CHE Čapljina na otvorenom tržištu električne energije.

Svojim radom CHE Čapljina je u 2017. godine postala hit na tržištu električne energije u regiji kupnjom jeftine noćne energije i prodajom skupih dnevnih dijagrama.

Takvim poslovanjem osigurana je dodatna dobit poduzeću neovisno o hidrološkoj situaciji, kao i prihod pružanjem pomoćnih usluga na balansnome tržištu BiH.

Iako trenutačni pravni okvir ne dopušta EPHZHB-u izvoz pomoćnih usluga u zemlje regije i šire, postoji otvoren interes stranih država za taj proizvod CHE Čapljina.

S obzirom na to da je jedina elektroprivreda u BiH sa 100 % udjelom hidroenergije, JP ''Elektroprivreda HZHB'' d.d. Mostar posjeduje znatnu fleksibilnost za pružanje tih usluga zbog čega u potpunosti podržava aktivnosti na formiranju burze električne energije u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close