Prometna povezanost

Ravno doživljava procvat

''Imamo šest stanova i već useljene četiri obitelji koje su se ovdje doselile iz drugih općina, kada su putem natječaja dobile posao u Općini ili javnim ustanovama poput Doma zdravlja ili špilje Vjetrenice'', kaže načelnik Šimunović.
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 10. 2023. u 08:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Smještena na jugoistoku Hercegovine, u pitoresknom krajoliku koji krase Popovo polje i rijeka Trebišnjica, omeđena visovima hercegovačkog kamenjara, općina Ravno, zasigurno jedan od najljepših dijelova BiH i regije Mediterana u cjelini, u razdoblju koje dolazi imat će značajne prilike za unaprijediti svoj gospodarski položaj.

Tome svakako pridonose važni infrastrukturni projekti uz koje će se Ravno povezati sa zapadnijim dijelovima Hercegovačko-neretvanske županije, odnosno širim područjem Grada Čapljine i dolinom Neretve, a s druge strane s mjestom Slano u Republici Hrvatskoj.

Takvo što omogućit će daljnji razvoj cijelog niza ekonomskih potencijala, ali i stvoriti dodatne prilike za ukupnu revitalizaciju općine. Općina Ravno ovih je dana obilježila blagdan Male Gospe i Dan općine. Ova mala, najjužnija hercegovačka općina, koja ima nešto više od 3000 stanovnika, doživljava svojevrsnu demografsku revitalizaciju, piše Hrvatski medijski servis (HMS).

Prema riječima načelnika općine Andrije Šimunovića, iz godine u godinu broj novorođene djece se povećava. Istodobno, u Ravno doseljavaju i iz drugih općina jer im se nudi rješenje stambenog pitanja, navodi HMS.

''Imamo šest stanova i već useljene četiri obitelji koje su se ovdje doselile iz drugih općina, kada su putem natječaja dobile posao u Općini ili javnim ustanovama poput Doma zdravlja ili špilje Vjetrenice'', kaže načelnik Šimunović.

Prometno uvezivanje

Ovakvi primjeri unose optimizam i pokazuju koliko će biti značajno očuvati dinamiku radova na prometnom povezivanju na kojega se gleda kao na ključ snažnijeg razvoja općine.

U tom kontekstu valja navesti kako je cestovni pravac Ravno – Trnčina – Hutovo, koji se dalje veže na magistralnu cestu Neum – Stolac, od životnog značaja za ovu općinu. Posebno je značajan potez kojim je Vlada FBiH, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i veza, donijela odluku kojom je regionalna cesta R-426 (Dračevo – Hutovo – Ravno), dužine 42,51 km, prekategorizirana u magistralnu cestu M-17.6, piše Večernji list.

S druge strane, u ožujku ove godine potpisan je ugovor za projekt izgradnje regionalne ceste R-428, dionica Zavala – Orahov Do – granica RH – Slano, a uoči potpisivanja sastanak su u Mostaru održali dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH, i Oleg Butković, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar mora, prometa i infrastrukture, uz izaslanstva.

Nakon toga su u Ravnom ugovor potpisali načelnik Šimunović i ministar Butković, prilikom čega su poslane snažne poruke o strateškom značaju prometnog povezivanja kojim će se ostvariti spoj s Jadranskom magistralom.

Čović u tom je kontekstu naveo kako smatra da će se zbog ovog infrastrukturnog projekta ljudi početi vraćati u općinu Ravno. Naglasio je kako žele imati mrežu prihvatljivih prometnica i kad je u pitanju veza s Ljubinjem odnosno Trebinjem. Također kada je u pitanju i ova prometnica koja će u potpunosti otvoriti novu dimenziju prema RH i Jadranskom moru, a koja je, smatra, prevažna zbog lokacije, turističkih i poljoprivrednih ambicija.

''Time bi općina Ravno dobila potpuno novu dimenziju i postala idealno mjesto za život'', kazao je Čović.

Bogata baština

Općina Ravno paralelno s prometnim povezivanjem stvara preduvjete i za osnaživanje onih grana gospodarstva s kojima može konkurirati, a to su poljoprivreda (osobito uzgoj mediteranskih kultura) te iznimno bogata kulturno-povijesna, kao i prirodna baština.

Od špilje Vjetrenice, preko višestoljetnih crkava pa do stećaka, ova općina uistinu ima mnogo toga ponuditi svakome tko, osim sunca i mora, traži i dodatne sadržaje.

Kopirati
Drag cursor here to close