Dan općine Neum

Načelnik Neuma: Očekujemo rekorde u 2023. i ravnomjerno razvijamo i more i zaleđe

Planovi su zacrtani - postati biser Mediterana uz provedbu vizije održivog turizma, kao i uvezivanja s poljoprivredom, odnosno tradicijskom kuhinjom uz daljnje jačanje prometne povezanosti s unutrašnjošću, a napose dolinom Neretve.
Gospodarstvo / Turizam | 21. 11. 2022. u 12:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kvalitetna usluga i smještaj, prihvatljive cijene, čisto more i blizina većih gradskih središta neki su od ključnih čimbenika zbog kojih Neum, jedini bosanskohercegovački grad na obali Jadranskog mora, iz godine u godinu doživljava svojevrsni turistički preporod, otvaranje novih tržišta, ali također otvara vrata jasnoj perspektivi razvoja zaleđa.

Planovi su zacrtani - postati biser Mediterana uz provedbu vizije održivog turizma, kao i uvezivanja s poljoprivredom, odnosno tradicijskom kuhinjom uz daljnje jačanje prometne povezanosti s unutrašnjošću, a napose dolinom Neretve.

Danas se proslavljaju Dan općine Neum i blagdan nebeske zaštitnice Gospe od Zdravlja te će se tom prilikom održati svečana sjednica Općinskog vijeća Neum kojoj će nazočiti brojni uglednici iz kulturnog, gospodarskog i političkog života Bosne i Hercegovine, ali i susjedne Republike Hrvatske.

Uz prigodan program nazočnima će se obratiti predsjednica Općinskog vijeća Daniela Matić, načelnik općine Neum Dragan Jurković, koji će podnijeti i izvješće o radu u protekloj godini, te netko od cijenjenih gostiju.

Jurković je u intervjuu za Večernji list iznio pokazatelje iz prethodnih godina te najavio neke nove planove razvoja.

''Trenutak je ovo u kojemu svjedočimo različitim poskupljenjima, a najavljuje se i problemi poput recesije u idućem razdoblju. Ali, evo, u svemu tome nama je boriti se i nastaviti raditi zacrtanim planovima te razvijati lokalnu zajednicu koliko god imamo mogućnosti i kroz financijska sredstva koja budu dostupna. Razmišljamo tako da je Neum turistički grad, grad koji živi praktički od turizma te se aktivno priprema za iduću sezonu. Očekujemo rezultat bolje nego prethodne sezone, a to je raspoloženje u kojemu želimo nastaviti raditi dalje te se nadamo kako ćemo u tomu uspjeti.

Svakako planiramo i mjere prema stanovništvu i gospodarstvu, onoliko koliko je u našoj moći. U kontekstu socijalnih kategorija brinut ćemo se kao i prethodnih godina, a možda i više. Želimo gledati situaciju s vedrije strane uz naglasak kako se aktivnim radom i zalaganjem mogu postići rezultati. To nam je jedini način da izađemo iz krize u kojoj se svi nalazimo'', rekao je Jurković.

Rekordi

''Mi smo u prethodne dvije pandemijske godine izvukli maksimum kada gledamo okruženje, a u kontekstu turističkih potencijala, popunjenosti kapaciteta i broja posjeta. Otvorili smo neka nova tržišta, a što nam dodatno pomaže u cijeloj situaciji. Ilustrativno je i da smo u 2022. imali sezonu praktički do 1. studenoga, a pritom treba uputiti i na činjenicu da nam je želja imati od 150 do 170 dana aktivnog boravka, odnosno sezone, te se nadam kako ćemo u tom naumu i uspjeti. Ono što je vrlo bitno u cijeloj priči je da se Neum povećanjem kvalitete usluge, smještaja i svega onoga što je gostu važno pozicionirao na višu razinu, a mi aktivno radimo na tomu da po kvaliteti konkuriramo ostalim gradovima koji se nalaze na jadranskoj obali'', dodao je.

Naveo je kako za sada ''sve ide dobro''.

''Za sada nam to dobro ide i nadamo se, ako Bog da, kako ćemo iduće godine dosegnuti i 2019. godinu po broju noćenja. Iako, treba navesti, ta je godina po financijskim pokazateljima dosegnuta, a možda i prestignuta, međutim, to treba promatrati i u kontekstu cijena. Kada je riječ o održivom turizmu, tu smo vrlo jasni - želimo zadržati postojeće kapacitete i možda u nekom dijelu i malo proširiti te aktivno raditi na podizanju kvalitete. Potrebno nam je da budemo prepoznatljivi, da ne budemo mjesto masovnog turizma, već mjesto održivog turizma. Na taj način možemo konkurirati ostalim mjestima na obali'', poručio je.

Prometna povezanost

Ključ razvoja svakog gospodarskog segmenta je prometna povezanost, a u tom kontekstu treba uputiti na novu prometnicu Stolac - Neum, čiji značaj Jurković posebno ističe.

''Kada je riječ o prometnici Stolac - Neum, ona je otvorena u trenutku kada je zaista bilo potrebno da se povežemo s unutrašnjošću. Ta moderna prometnica dodatna je prednost za Neum jer Neum će živjeti i tijekom zimskih mjeseci, ugostiteljski objekti će raditi. To je cilj koji smo imali. Prometnica nam mnogo znači u kontekstu turizma, a isto tako, treba uputiti i na činjenicu da je njome došlo do nove rute za autobuse koji idu iz Dubrovnik u Mostar, Međugorje i Sarajevo. To je dobro za Neum, ali i cijeli prostor zaleđa'', kaže.

Prokomentirao je i utjecaj otvaranja Pelješkog mosta.

''Često se u medijima spominjao negativan učinak otvaranja mosta. Treba reći sljedeće - promet se smanjio, a to nam je bilo i vrlo bitno, pogotovo u turističkoj sezoni jer smo ranije praktički imali kolone od graničnog prijelaza do prijelaza te je bilo nemoguće prometno komunicirati kroz samo mjesto. To nam je stvaralo ogromne probleme. Međutim, otvaranjem Pelješkog mosta toga više nema. Svi koji su željeli doći do Neuma, došli su, a oni koji su ionako samo bili u tranzitu, zaobišli su Neum. Veseli nas što je promet i dalje aktivan, tako da nismo nešto značajno izgubili, a sigurno smo dobili'', rekao je Jurković.

Zaleđe kao poseban adut

''Mi smo prije nekih mjesec i pol dana otvorili prvu uljaru na prostoru općine Neum, a posebno je značajno istaknuti i kako smo ove godine već preradili malo više od 100 tona maslina. Nažalost, ova je godina bila nezgodna jer smo imali sušu, a dogodio nam se i veliki požar koji je djelomično uništio dio maslinika. Ipak, želja nam je u idućem razdoblju razvijati taj oblik poljoprivredne proizvodnje.

Želja nam je udvostručiti proizvodnju i stvoriti novi brend Neuma, odnosno spojiti poljoprivredu i turizam u jednu zajedničku priču. Imamo pokazatelj kako bi to moglo biti uspješno. Maslinarstvo je specifično za Neum, klima je takva da omogućuje vrhunska ulja. Istodobno, fokusirani smo i na ruralni turizam, odnosno razvoj kućanstava i OPG-ova koji će se baviti tradicijskim načinima pripreme hrane uz omogućavanje smještaja, a tu su i kuće za odmor. Primjećuje se nekoliko novih objekata, a reakcije su dobre. Ljudi se žele odmoriti od gužve, ali žele biti blizu mora. Istodobno, imamo u planu uređenje planinarske staze na Žabi, što će donijeti nove perspektive. Naravno, tu je i cikloturizam kroz korištenje prometnica koje su ranije bile u upotrebi. Imamo niz planova za revitalizaciju zaleđa'', kaže Dragan Jurković.

Na pitanje koliko će biti značajno nastaviti prometno povezivanje, s jedne strane prema Ravnom, a s druge prema dolini Neretve, prvi čovjek Neuma kaže:

''Za nas je iznimno značajno što se prometnica Dračevo - Cerovica odnosno Hutovo - Ravno prekategorizirala u magistralnu cestu. U neko dogledno vrijeme nadamo se rekonstrukciji postojeće prometnice. Svakako treba uputiti na staru austrougarsku cestu koja je išla od Doljana do Hutova, a pritom treba vidjeti na koji način provesti projekt, možda i uz korištenje fondova Europske unije. Sve zajedno imalo bi za cilj povezivanje općine Neum s ostalim središtima u Hercegovini''.

Kopirati
Drag cursor here to close