Nakon godišnjeg će o tome

Radmila Komadina: Dokumenti nisu u ladici, mulj nije na deponiji

Navela je i da sva postrojenja pročistača u BiH imaju problem odlaganja mulja, ''ali da je samo Mostar u fokusu''.
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 08. 2019. u 18:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika Mostara demantirala je za „Avaz“ navode koji su izrečeni na press - konferenciji Mreže „Naše društvo“.

 ''Nije točno da smo dokument držali u ladici, naša obveza je bila da naručimo elaborat, kako to stoji u okolinskoj dozvoli, a koju je izdalo Federalno ministarstvo okoliša i turizma i, točnije, bili smo obvezni imati Plan upravljanja, tretmana i odlaganja otpada s prečistača. Kada smo ga dobili od Građevinskog fakulteta, uvidjeli smo da taj dokument ima određene nedostatke i da nisu obrađene sve frakcije, odnosno, proizvodi koji nastaju u procesu pročišćavanja otpadnih voda. Stoga, elaborat smo vratili na doradu Građevinskom fakultetu, nakon čega su oni uradili ispravke. Taj dokument, kao Plan upravljanja, dobili smo dan prije godišnjeg odmora i odmah smo ga sutradan uputili Federalnom ministarstvu, s obzirom na to da, kako stoji u okolinskoj dozvoli, suglasnost na plan daje Federalno ministarstvo okoliša i turizma. U dopisu smo naveli da nam daju eventualne primjedbe i sugestije, jer su oni jedino mjerodavni da plan ocijene kako bi u konačnici dobili sugalsnost. I, to je taj postupak'', pojasnila je Komadina.

Opravdanje Grada: Mi ne znamo skraćenice i nismo vidjeli ništa

''Nitko nije od nas u Gradskoj upravi koji smo vidjeli taj dokument nije kompetentan da tumači skraćenice i neke standarde koje mi zaista ne poznajemo i nismo vidjeli ništa alarmantno u tome'', rekla je za FTV Radmila Komadina, savjetnica gradonačelnika Mostara govoreći o mulju iz pročistača.

Također, navela je da u Gradskoj upravi i dalje stoje iza tvrdnji o tome da „nijedan gram mulja nije odložen na deponij „Uborak“. Poručila je da će u Gradskoj upravi i dalje ustrajati u tome da dokažu da su bili upravu, ali i da će zatražiti odgovornost svih onih osoba koje su rekle da se na deponij odložio mulj.

''S obzirom na to da smo imali situaciju koja je počela od aktivnosti Udruge 'Futura', odnosno Mreže 'Naše društvo', a potom građana Inicijative 'Jer nas se tiče' i nespretne izjave, da tako kažem, direktora JP 'Deponija', koji je rekao da se tu deponirao mulj, kao i federalne inspektorice koja se zatekla na deponiji u travnju, kad je dovezen otpad s pročistača, ponovit ću da se radilo o pijesku koji mora biti crne boje, s obzirom na sve primjese koje se nalaze u kanalizaciji, kazala je ona te dodala kako je činjenica da je, nakon te situacije, Federalna inspekcija zabranila odlaganje mulja.

Osvrnuvši se na informacije o tome da se mulj na pročistaču suši na zraku, Komadina je kazala da su, s obzirom na činjenicu da je mjesto za deponiranje mulja na postrojenju, koje je predviđeno prema okolinskoj dozvoli prepuno, posegnuli za traganjem rješenja u suradnji sa svim nadležnim instancama.

''Napravili smo idejno rješenje projekta solarnog sušenja mulja koji je svugdje dopušten, samo nije u Mostaru izgleda i, Federalno ministarstvo okoliša nam je izdalo, budući da imamo okolinsku dozvolu, dopunsko rješenje kojim se dozvoljava takav način tretiranja mulja, rekla je Komadina.

Navela je i da sva postrojenja pročistača u BiH imaju problem odlaganja mulja, ''ali da je samo Mostar u fokusu''.

Također, poručila je da će ubrzo biti poznati rezultati analize koju je naručila Vlada Federacije BiH i ne prejudicirajući što će taj dokument pokazati, je li otpad na pročistaču opasan ili nije, s tim izaći u javnost.

Kopirati
Drag cursor here to close