Laži

Udruga demantira Bešlića: Grad je znao kakav mulj odlaže na deponiju

''Zvuči nevjerojatno, ali 3,32 t mulja su na deponiju dovezene i na dan kada je vršen inspekcijski nadzor'', navodi se u objavi.
Vijesti / Flash | 23. 07. 2019. u 16:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nije nam jasno zašto gradonačelnik tvrdi da 'mulj uopće nije odlagan na deponiju već samo pijesak s rešetaka koji prolazi kroz kolektore i ostaje na rešetkama i predstavlja komunalni otpad', kada vrlo dobro zna da je situacija upravo suprotna'', poručili su iz inicijative Pravo na grad prilažući Rješenje federalne inspektorice Alme Kereš koja je izlaskom na teren utvrdila točne datume i količine mulja koje su dovezene na deponiju.

''Zvuči nevjerojatno, ali 3,32 t mulja su na deponiju dovezene i na dan kada je vršen inspekcijski nadzor. Navela je inspektorica, čak i broj tablica, ime vozača, precizno vrijeme itd. Navela je i da je to već prije rađeno i to 19.04.2019. godine 2,33 tone i 23.04.2019. na deponiju je odloženo 0,65 tona mulja'', piše u njihovoj objavi.

Podsjećaju kako je i inspektorica navela da je utrvrđeno da se ne radi o komunalnom otpadu sa rešetaka kolektora već da je to dehidrirani mulj.

''Iz svega napisanog u Rješenju federalne inspektorice, neupitno je da je te aktivnosti Grad naredio, a JP Parkovi vrlo poslušno postupilo po naređenju. Zašto gradonačelnik javnost želi uvjeriti u suprotno, zna samo sam gradonačelnik'', podsjećaju.

U obrazloženju , inspektorica se pozvala, između ostalog, i na analizu Federalnog zavoda za agropedologiju u kojoj je vrlo detaljno opisan sastav mulja i istaknuto da isti sadrži količine iznad referentne vrijednosti kada su u pitanju PAH-ovi, HCH, TPH i PCB te da se zbog toga nikako ne može smatrati neopasnim ili komunalnim otpadom.

''Još jednom ističemo da je nalaz Federalni zavod za agropedologiju uradio na zahtjev JP Vodovod, da Grad Mostar nije želio javno pokazati taj nalaz i da je Mreža Naše društvo došla u posjed istog i objavila ga javno.Također želimo naglasiti da je datum na analizi dehidriranog mulja 13.03.2019. godine, a to znači da je Grad Mostar u trenutku kada je naredio JP Parkovi da taj mulj deponira na JP Deponija, vrlo dobro znao o kakvom se mulju radi i da je sve urađeno vrlo svjesno i planirano'', naglašavaju iz inicijative Pravo na grad te su objavili i prepisku između glavne savjetnice Grada Mostara Radmile Komadine i direktora JP Deponija u kojoj je, kako navode, evidentno da se Grad planirao riješiti spornog mulja na način da ga prebaci na gradsku deponiju.

Kopirati
Drag cursor here to close