O Prostornom planu

Građanske inicijative o prostornom planu: Javnost se mora pitati!

Nedopustivo je da se uz brisanje mHE na Bunskim kanalima dodaje 168 drugih izmjena Prostornog Plana grada bez suglasnosti javnosti, poručuju građanske inicijative
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 11. 2022. u 09:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedopustivo je da se uz brisanje mHE na Bunskim kanalima dodaje 168 drugih izmjena Prostornog Plana grada bez suglasnosti javnosti, navodi se u zajedničkom priopćenju Građanske inicijative ''Kuti'', ''Jer nas se tiče'', '' STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu'', '' Stop izgradnji mHE na Buni''.

Naime, 31. listopada 2022. godine u Mostaru, vijećnici Gradskog vijeća su na 26. sjednici, između ostalog, razmatrali i izmjenu postojećeg Prostornog plana Grada Mostara. Jedna od izmjena je bila i brisanje 2 mHE na Bunskim kanalima, spomeniku prirode, za što se neformalna grupa građana 'Stop izgradnji mHE na Buni' zajedno sa ekološkim udrugama godinama bori.

''Nečiji'' interesi

Međutim, kako se navodi u priopćenju, pored brisanja 2 mHE na Bunskim kanalima, predlagač izmjena i dopuna, gradonačelnik Mostara, je pokušao da izvrši još 168 izmjena i dopuna, bez prethodnog upoznavanja javnosti o tome.

''Spominjane su i pojedine lokacije poput kamenoloma Kuti, a zbog kojih su građani, da bi zaštitili svoja prava, prethodno odlučili da se udruže u inicijative, i započnu pravnu borbu da zaštite sami sebe. Kako izmjene nisu usvojene, bilo je vidno, kroz davanje izjava za medije, da gradonačelnik Mario Kordić nije zadovoljan. Insinuacijom da su vijećnici 'osjetili nervozu' zbog 'natpisa medija', te da zbog toga se 'gubi mjesec dana', javnost je mogla da bude navedena na zaključak da se pogoduje nečijim interesima, a da to nisu interesi svih građana'', navodi se u zajedničkom priopćenju.

Građanska inicijativa 'Kuti', koja se preko godinu dana bori protiv otvaranja kamenoloma „Kuti“, svega 137m od kuća mještana koji u Kutima žive, jasno poručuje da interes grada Mostara jeste interes svakog građanina, te je zaštita života i sigurnosti svakog pojedinca ono što čitavom gradu mora biti imperativ.

''Pozdravljamo odluku vijećnika da zaštite prava svojih građana i kojima su problemi običnog čovjeka na prvom mjestu. Nemamo ništa protiv rješenja gorućih problema, protiv investicija, novih radnih mjesta, te napretka našeg grada, ali ako taj napredak ne ugrožava naš život. Naš problem, problem kamenoloma Kuti, jedan je od problema koji u Prostornom Planu stoji kao mrlja, jer je Mostar grad svih njegovih građana. Godinu dana naša inicijativa traži sastanak s gradonačelnikom, da bi nas saslušao i da bismo pokušali riješiti problem, ali sastanak se nije održao. Izgleda se krivica pokušava prebaciti na vijećnike i građane. Pozivamo još jednom sve vijećnike, da budu jednoglasni, da stave svoje građane na prvo mjesto i ne dozvole da se zbog pritisaka ugrozi mir i život niti jednog čovjeka, žene, djeteta u ovom gradu'', ističu iz Građanske inicijative 'Kuti'.

Kordić obmanjuje javnost

Građanska inicijativa "Jer nas se tiče", također oštro reagira na medijske izjave date nakon sjednice.

''Gradonačelnik Mario Kordić ponovo koristi medijski prostor da spriječi napore naše inicijative za rješenje problema Deponije Uborak i obmanjuje javnost. Oštro osuđujemo svaki pokušaj kreiranja negativnog narativa u medijima, kojima se javnosti pokušava plasirati priča o našoj inicijativi kao o akteru koji iz hira blokira procese, kada iza nas stoje godine iskrene borbe, čak i uz intenzivne napore da ona prestane!'', jasno poručuju iz Građanske inicijativa "Jer nas se tiče".

Brisanje kamenoloma Kuti i postojeće deponije Uborak iz Prostornog Plana, te sanacija lokacije na kojoj se deponija nalazi, glavni su zahtjevi koje Građanske inicijative odlučno ponavljaju od početka svojih borbi.

Iz Građanske inicijative 'STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu', a koja okuplja mještane koji se zajedno već godinama bore protiv nelegalne gradnje u ovom mostarskom naselju navode:

''Gradonačelnik Mario Kordić je glavni krivac što grad Mostar nije dobio prostorni plan! Između ostalog u dva navrata je na sjednici gradskog vijeća spomenut slučaj nelegalne gradnje u Vrapčićima i na Bijelom Brijegu gdje će grad Mostar snositi štetu za izdane nelegalne dozvole. U nedavnom razgovoru na radiju sam naveo da je zgrada na Bijelom Brijegu osuđena na propast, pitanje je samo dana kad će dozvole biti poništene, zgrada srušena, a netko će tek morati odgovarati za nastalu štetu u gradskom proračunu. Kordić je naslijedio ova dva problema, ali čini sve pravnim igrama kako bi i on probleme ostavio nekome'', govore iz inicijative.

Građani se moraju pitati

Smatraju, da je nedopustivo da se brisanje mHE na Bunskim kanalima koristi za postupanje mimo interesa građana Mostara te se nadamo da će na narednoj sjednici biti usvojena odluka o izmjeni i dopuni Prostornog plana Grada Mostara u kojoj će biti izbrisane mHE na Bunskim kanalima, ali da će sve ostale sporne lokacije biti izuzete iz ove izmjene i dopune Prostornog plana Grada Mostara.

''Ne možemo dopustiti da se izmjene Prostornog plana Grada Mostara rješavaju bez usuglašavanja sa stavom građana, pogotovo ako uzmemo u obzir da je na javnoj raprava koja je bila organizirana fokus bio samo na brisanju mHE s lokaliteta Bunskih kanala te se nije raspravljalo o drugih 168 izmjena", istaknuo je Miroslav Barišić, predstavnik NGG "Stop izgradnji mHE na Buni".

Iz građanskih inicijativa poručuju da je zaštita Bunskih Kanala volja građana, baš kao i rješenje ostalih problema vezanih za Prostorni plan a za koje se građani bore, te da je nedopustivo da se pozitivnim rješenjem ovakvog problema, koje građani pozdravljaju, na 'mala vrata' dodaje 168 izmjena bez upoznavanja javnosti i građana o istima, te želi onemogućiti dalja borba na rješenju ostalih spornih situacija koje se tiču Prostornog plana, navode u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close