Sarajevo

Otvoren Ekonomski forum Bosne i Hercegovine

Dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Jasmina Selimović otvorila je četvrti po redu Ekonomski forum Bosne i Hercegovine.
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 03. 2020. u 12:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Jasmina Selimović otvorila je četvrti po redu Ekonomski forum Bosne i Hercegovine.

''Ovo je već četvrti put da Ekonomski fakultet okuplja vodeće stručnjake iz oblasti ekonomije, ali i biznisa. Misija Foruma je okupljanje relevantnih sudionika poslovne zajednice, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti te akademske zajednice, s ciljem pronalaska konkretnih prijedloga i rješenja za Bosnu i Hercegovinu i poboljšanje njene pozicije u regionu'', kazala je dekanesa Selimović.

U uvodnom izlaganju, prisutnim su se obratili predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Zoran Tegeltija i šef Izaslanstva Europske Unije u Bosni i Hercegovini, Johann Sattler.

''Ovo je događaj koji će rezultirati zaključcima, koji će prije svega pomoći onima u Bosni i Hercegovini koji donose ključne politike, kako bi one bile uspješnije te kako bi gospodarski rast u BiH bio veći nego što je u ovom trenutku'', istaknuo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Foto: PR / Ekonomski forum Bosne i Hercegovine

Johann Sattler posebno se osvrnuo na temu odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine, s ciljem pronalaska kvalitetnog obrazovanja, sigurnosti i zaposlenja.

Ekonomski forum BiH, u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Ekonomskog instituta Sarajevo, predstavlja platformu za susret i dijalog između izvršne vlasti, poslovne i akademske zajednice, čiji je cilj oblikovanje atraktivnog poslovnog ambijenta.

Fokus ovogodišnjeg Foruma jeste i kreiranju pretpostavki za razvoj regionalne mreže za promociju ciljeva samoodrživog razvoja (Sustainable Development Goals network – SDGN) kao dijela globalne mreže (Sustainable Development Solutions Network – SDSN).

Kopirati
Drag cursor here to close