Peticija

Netko mora odgovarati za bespravnu gradnju u Mostaru

Građani okupljeni oko ove inicijative. u četvrtak 20. svibnja na Španjolskom trgu potpisivali su peticiju na pitanje 'Jeste li protiv legalizacije bespravne gradnje u Gradu Mostaru'
Gospodarstvo / Ulaganja | 20. 05. 2021. u 10:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovom peticijom želimo ukazati na nezakonitost. Netko mora odgovarati u proteklih deset godina za nerad svih gradskih službi koje su očito šutjele i nisu radile svoj posao, a morali su'', poručio je to Mario Ćosić, jedan od građana okupljenih oko inicijative STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu.

Naime, građani okupljeni oko ove inicijative potpisivali su peticiju, u četvrtak 20. svibnja na Španjolskom trgu, na pitanje 'Jeste li protiv legalizacije bespravne gradnje u Gradu Mostaru', te pozvali i druge građane da im se pridruže.

Foto: Bljesak.info / Potpisivanje peticije na Španjolskom trgu

Istaknuli su kako ovim žele ukazati na gorući problem Grada Mostara od 2012. godine, od kada ne postoji Gradsko vijeće.

''Kao što znate izdavale su se građevinske dozvole mimo regulacijskih planova na svim dijelovima Grada Mostara, ne samo na Bijelom Brijegu gdje smo se mi digli i ukazali na taj problem'', rekao je Ćosić te dodao kako su se povezali i s drugim građanima Mostara koji su imali ili imaju slične probleme oko nelegalne gradnje.

Podsjetio je kako su podnijeli kaznenu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Ljube Bešlića, te i Zdravka Čuljka, šefa Odjela za građenje i Nebojše Šarića, inspektora za građevinske propise.

''Bivši gradonačelnik Ljubo Bešlić, protiv kojeg smo podnijeli kaznenu prijavu je sam sebi uzeo za pravo da mijenja regulacijske planove a sami znamo da to nije moguće bez postojanja Gradskog vijeća kojeg nije bilo posljednjih deset godina. Izdao je nelegalne dozvole investitorima koji su napravili stambeno poslovni objekt na lokaciji gdje nisu smjeli'', podsjetio je Ćosić.

Foto: Bljesak.info / Potpisivanje peticije na Španjolskom trgu

Ovom inicijativom, kako su naveli, traže da se obeštete građani na Bijelom Brijegu, i da se nađe nekakav kompromis.

''Trenutno ne vidimo nikakvo rješenje, nismo se uspjeli do sada dogovoriti kako da nas obeštete. Čekamo odgovor od županije u protivnom, ako se ponište dozvole, a u međuvremenu se mi ne dogovorimo, podnijet ćemo zahtjev za rušenje čitave zgrade'', naveli su.

Ističu kako je u posljednjih deset godina izgrađeno nekolicina stambeno poslovnih objekata koji su prošli sve faze pa i legalizaciju, a na upit što misle o legalizaciji nelegalno izgrađenih objekata, Ćosić je poručio:

''Mislim da se tu ništa neće moći napraviti onim objektima koji nisu do sada legalizirani i tu je ključ kako će se to završiti i s toga potpisujemo ovu peticiju. I ovi objekti koji su legalizirani, smatramo da su po sličnim metodama izdavane dozvole kao što je to slučaj Bijeli Brijeg. Netko mora odgovarati za to.''

U planu je i online verzija peticije te će, kako su naveli tijekom potpisivanja na Španjolskom trgu, nakon što prikupe dovoljan broj potpisa, u što ne sumnjaju, ići s inicijativom da se ne dozvoli legalizacija nelegalnih objekata.

Kopirati
Drag cursor here to close