Utrošak novca

Neutrošene milijune ponovo usmjeriti za izgradnju autocesta i brzih cesta

Ova sredstva potrebno je u što kraćem roku staviti na raspolaganje kako bi se čim prije mogla utrošiti u svrhu realizacije.
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 05. 2018. u 09:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Federalnog parlamenta sljedeći tjedan razmatrat će po hitnom postupku predložene izmjene i dopune proračuna Federacije za 2018. godine, kojima je predviđeno da se neutrošena sredstva iz 2017. godine u iznosu od 107,0 milijuna KM namijenjena za izgradnju autocesta i brzih cesta na razdjelu Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, planiraju na isti način i sa istom namjenom.

''Ova sredstva potrebno je u što kraćem roku staviti na raspolaganje kako bi se čim prije mogla utrošiti u svrhu realizacije planiranih infrastrukturnih projekata koje implementira javno poduzeće Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar'', potvrđeno je Feni iz Federalnog ministarstva financija.

Podsjećanja radi, prilikom usvajanja rebalansa proračuna FBiH za 2017. godinu u Parlamentu FBiH je usvojen amandman kojim se definiralo da program utroška navedenih sredstava usvaja Parlament.

S obzirom na to da program utroška nije usvojen sredstva su ostala neutrošena, te se izmjenama i dopunama ovogodišnjeg  proračuna Federacije omogućava nastavak implementacije ovog veoma značajnog procesa.

Pored neutrošenih sredstva iz 2017. godine od 107 milijuna KM, iz Ministarstva navode da je Federaciji uplaćeno 87.207.037 KM jer je BiH ispunila sve uvjete iz matrice politika u okviru DPL projekta sa Svjetskom bankom, dok je 97.214.772 KM doznačeno u proračunu FBiH budući da su ispunjene prethodne mjere iz Pisma namjere proširenog aranžmana s MMF-om.

''Zbog navedenog, Federalno ministarstvo financija je izmijenilo strukturu financiranja ovogodišnjeg proračuna Federacije BiH na način da se odustalo od planirane prodaje potraživanja u iznosu od 60 milijuna KM, te je smanjena planirana emisija obveznica za 124 milijuna KM'', ističu iz Federalnog ministarstva financija.

Na osnovu kratkoročnih indikatora može se zaključiti da je BiH ostvarila rast na nivou prošlogodišnjeg (nominalni rast 3,1 posto, realni rast 3,0 posto u 2017. u odnosu na 2016. godinu), a najznačajniji doprinos tome je ostvaren u domenu privatne potrošnje, potaknute rastom broja zaposlenih, priliva iz inostranstva, porastu uvoza, porastu prihoda od neizravnih poreza i porastu prometa u maloprodaji. 

U BiH se u 2018. godini očekuje dodatno jačanje ekonomskog rasta, te se očekuje da bi stopa realnog rasta BDP-a mogla iznositi 3,2 posto, sa ključnim osloncem rasta u povećanju domaće tražnje, dok se u razdoblju od 2019. - 2021. godine očekuje nastavak rasta po prosječnoj stopi od 3,6 posto.

Da bi predložene izmjene i dopune rebalansa ovogodišnjeg proračuna Federacije mogle stupiti na snagu potrebno je da ih razmatra, a potom odobri i Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close